Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zenderbaas NPO Radio 1: “Minder herhalen is belangrijk aandachtspunt”

De mogelijkheid dat luisteraars aan kunnen geven wat zij wel of niet goed vinden aan NPO Radio 1, levert veel interessante informatie op. Dit vertelt zenderbaas Klaske Tameling in een interview met Broadcast Magazine. Ze gaat dan ook aan de slag met een aantal punten.

Foto: NPO/Michel schnater

Onder het mom van ‘NPO Radio 1 luistert naar jou’ kunnen luisteraars via de website terugkoppeling geven aan de zender. “Wat we daarin ook wel terug horen, is dat mensen het soms ook wel ervaren dat er veel herhaling zit op de zender”, vertelt Tameling. “Dat we allemaal het nieuws op verschillende manieren de hele dag door blijven rondpompen. Ik vind dat ook wel een belangrijk aandachtspunt.

En daarom wordt er gekeken naar hoe hier beter mee om kan worden gegaan. “Juist omdat we met 13 omroepen zijn, en al die omroepen hebben hun eigen achterban, hun eigen missie en eigen profiel, denk ik dat we dat nog beter kunnen benutten. Dat de luisteraars nog meer verschillende onderwerpen en diverse geluiden horen op de zender.

Sport
Een ander punt van kritiek is dat de reguliere programmering regelmatig moet wijken voor sport. “Dat is een terugkerend dilemma, want we zijn een nieuws- en een sportzender”, erkent de zenderbaas. “Maar je ontkomt er niet aan bij grote sportevenementen. Bij voetbalwedstrijden geven we ook updates gedurende dag in nieuwsflitsen. Daar is niet iedereen altijd tevreden mee, maar we proberen dat altijd op een zo goed mogelijke manier in te bedden in een programma.

Soms wordt er ook al voor gekozen om een programma via internet uit te zenden in plaats van via de ether. “We hadden Max Verstappen die wereldkampioen kon worden en dat was tijdens Vroege Vogels op de zondagochtend. Dat zijn luisteraars die liggen vrij ver uiteen. Wat doe je dan? Een Nederlander kan kampioen worden, dat is belangrijk nieuws, maar tegelijkertijd heb je één van je best beluisterde programma’s op de zondagochtend.

Toch stuit ook het alleen uitzenden van een programma via internet op problemen. “Er zijn dan mensen die de weg niet weten te vinden naar die stream, dus daar moeten we ook aan werken. Maar het is wel een mooie oplossing.

Buitensluiten
Waar ze zich zelf aan kan ergeren is dat luisteraars buitengesloten worden. “Het gebeurt natuurlijk best wel dat een presentator een gast kent en soms heel goed kent. En niets is zo vervelend als jij al luisteraar denkt ‘die twee die kennen elkaar’ en ze refereren misschien aan gesprekken die eerder hebben plaatsgevonden of het gaat over onderwerpen waar een luisteraars eigenlijk niet genoeg van weet, een beetje in-crowd, de Hilversumse bubbel. Dat vind ik echt heel vervelend en dan haken luisteraars keihard af.

Tegenover Broadcast magazine geeft Tameling dan ook aan dat het een belangrijk aandachtspunt is. “Dat bespreken we ook regelmatig met programmamakers en eindredacteuren.” [RadioWereld.NL]