Frits Spits stopt binnen vijf jaar met radio: “Voor het z’n kwaliteit verliest”

Frits Spits stopt binnen vijf jaar met radio maken. Dat zegt de inmiddels 75-jarige presentator in een interview met De Volkskrant. “Je moet op tijd stoppen, ruim voor het moment waarop het z’n kwaliteit verliest.

Foto: video still

In september is het precies 50 jaar geleden dat Spits voor het eerst op de radio te horen was. Een 55-jarig jubileum gaat hij niet meer meemaken, want over vijf jaar zegt de presentator niet meer op de radio te horen te zijn. “Dan heb ik mijn kinderen, kleinkinderen, mijn vrienden en mijn boeken. En ik zal nog wel regelmatig iets schrijven.

Een concrete stopdatum heeft Spits, die in het echt Frits Ritmeester heet, echter nog niet. “Ik heb met mijn omgeving duidelijk afgesproken: als jullie horen dat het minder gaat, dan stop ik direct”, zo zegt hij in de Volkskrant.

Spits kwam in 1973 op de radio terecht via ‘Proefdraaien’. Echt bekend werd hij door ‘De Avondspits’ op Hilversum 3/Radio 3. Daarna vertrok de presentator naar Radio 2. Spits staat bekend als netjes, als noemt hij het zelf liever respectvol en gedreven. “Ik wil mensen iets meegeven. Daar past geen negativiteit bij. Zo zit ik niet in elkaar. Ik hou daar niet van, luister er ook niet graag naar. Daar zet ik de radio niet voor aan.

Inmiddels maakt Spits al jaren het programma ‘De Taalstaat’ op zaterdagochtend op NPO Radio 1. Wat de presentator betreft is dat zijn laatste programma, al zij hij dat destijds ook over ‘Tijd voor Twee’. “Het laatste wat je maakt vind je altijd het mooist. In De Taalstaat komt muziek, taal en radio samen. Zoiets had ik dertig jaar geleden niet kunnen maken.” [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Het is toch Ritmeester, zonder die tussen-S?
    Grappig dat juist bij hem een taalfout wordt gemaakt…