NPO vraagt omroepen om plannen voor wereldmuziek te presenteren

Frederieke Leeflang, de voorzitter van de Stichting Nederlandse Publieke Omroep(NPO), heeft alle omroepen opgeroepen om met plannen te komen voor programma’s die wereldmuziek en jazzmuziek in de schijnwerpers kunnen zetten.

Foto: NPO/Michel Schnater

Dit verklaarde voorzitter Leeflang na een protestactie van honderden musici die zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BiMpro). Onder alle muzikanten bevonden zich ook bekende namen zoals Hans Dulfer en Trijntje Oosterhuis. Zij zijn van mening dat de NPO te weinig aandacht besteedt aan deze muziekgenres.

Op dinsdagmiddag bezochten ze dansend en musicerend een aantal NPO-gebouwen op het Mediapark in Hilversum. Vervolgens bracht een delegatie een bezoek aan de Tweede Kamer, om een protestboek met honderden brieven aan te bieden aan enkele kamerleden.

De muzikanten krijgen steun van onder andere het North Sea Jazz Festival en het Concertgebouw in Amsterdam. Ze vinden het vreemd dat de NPO zenders vrijwel uitsluitend pop- en rockmuziek laten horen, terwijl ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking een biculturele achtergrond heeft en zich dus ook verbonden voelt met andere muziekgenres. Leeflang is nu van plan om met de omroepen in gesprek te gaan over het mogelijke gebrek aan diversiteit in de muziekprogrammering. [RadioWereld.NL]