Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Duitse Buma verwerft meerderheidsbelang in SoundAware

Gema, de Duitse Buma, heeft een meerderheidsbelang verworven in de SoundAware Group, leverancier van digitale diensten voor het herkennen van muziek, evenementen en media-inhoud, met eigen muziekherkenningstechnologie (MRT). 

Foto: Pixabay

SoundAware verzorgt in Nederland onder meer de muziekfingerprints (muziekregistratie) van radiostations voor Buma, Sena en Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (ten behoeve van controle muziekclausules en regiogerichtheid). Daarnaast verzorgt SoundAware ook de audiomatching voor het NMO Luisteronderzoek en stelt het elke maand de SoundAware Airplay Top 20 van meest gedraaide hits op de radio samen.

Harold de Groot, oprichter van SoundAware, zegt: “Gema is een wereldwijde pionier op het gebied van copyrightbeheer voor de muziekindustrie. Met onze technologie willen wij bijdragen aan het vergroten van deze voorsprong. We zijn ervan overtuigd dat het potentieel van onze monitoringtechnologie nog lang niet is uitgeput. Met Gema als sterke partner willen we op basis van deze technologie nieuwe digitale diensten voor de muziekindustrie en media ontwikkelen en internationaal distribueren.”

De Groot blijft de algemeen directeur van SoundAware Group en stuurt de managementtaken van de groep aan na de overname van Gema. Het hoofdkantoor van de groep blijft gevestigd in Hilversum, ook nadat Gema het belang heeft verworven. De bedrijven in SoundAware Group blijven onafhankelijk onder de paraplu van Gema opereren.

In Duitsland vertegenwoordigt Gema de auteursrechten van bijna 90.000 leden (componisten, tekstschrijvers, muziekuitgevers) en van meer dan twee miljoen rechthebbenden van over de hele wereld. Het is een van de grootste auteursverenigingen voor muziekwerken ter wereld. [RadioWereld.NL]