VK: BBC Radio 1 uit de lucht na mislukte zoektocht deejay

BBC Radio 1 was afgelopen vrijdagmiddag gedurende vijf minuten geheel uit de lucht. Oorzaak was niet een technische storing, maar een mislukte zoektocht van ochtenddeejay Greg James.

De zoektocht was onderdeel van de ‘Giant DJ Hunt’, oftewel de Reusachtige DJ Jacht, die maandagochtend van start ging. James kreeg tijdens zijn ochtendshow te horen dat het complete programmaschema van BBC Radio 1 leeg was en dat hij nog de enige deejay was. Hij moest dan ook al zijn 30 collega-deejays vinden en naar de studio laten komen om zo het schema weer in elkaar te zetten.

Daarbij kreeg hij hulp van de luisteraars, die mee mochten helpen zoeken. Dat werd dan ook massaal gedaan. Ook stond er in de studio een printer waar af en toe een nieuwe aanwijzing op afgedrukt werd.

De deejays van Radio 1 konden overal zijn, behalve op gevaarlijke plaatsen. Zo werd Charlie Hedges als eerste gevonden bij Tayto Castle in Noord-Ierland. Maar ook buiten het Verenigd Konikrijk kon er gezocht worden. Zo waren Danny Howard en Pete Tong op Ibiza en doken Richard Haywood-Williams en Melvin Odoom in Amsterdam op bij het concert van Coldplay.

Omdat de zoektocht naar de laatste deejays donderdag niet meer zo snel vorderde, kreeg James een keiharde deadline. Als niet alle deejays voor vrijdagmiddag 12 uur (100 uur na de start) gevonden zouden worden, dan ging BBC Radio 1 uit de lucht.

Het werd uiteindelijk een race tegen de klok, waarbij Mollie King de laatste deejay was die nog gezocht moest worden. James strandde daarbij letterlijk in het zicht van de haven. King bevond zich namelijk op een schip dat voor anker lag voor het eiland Wight en James was in een snelle boot op weg daar naartoe, maar kwam enkele minuten te kort, waardoor het stil werd op zender.

De Giant DJ Hunt was een nieuwe zenderbrede actie om de luisteraars te mobiliseren. Eerder kwam Radio 1 wal met onder meer ‘Hide & Seek’ (verstoppertje), Giant Jigsaw (puzzelstukjes vinden en puzzel oplossen) en de Escape Room. Deze laatste actie is in Nederland overgenomen door Qmusic. [RadioWereld.NL]