Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom Engelse radiostations niet blij zijn met vervroegde parlementsverkiezingen

Het Verenigd Koninkrijk gaat komende zomer naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Dit is een half jaar eerder dan verwacht en daar zijn radiostations in het Verenigd Koninkrijk niet blij mee. En daar zijn verschillende redenen voor.

Foto: Pixabay

Premier Rishi Sunak kondigde vorige week aan dat de verkiezingen al op 4 juli plaatsvinden, terwijl verwacht werd dat dit pas eind van dit jaar of begin volgend jaar zou zijn.

Met name voor commerciële radiostations hebben de vervroegde verkiezingen flinke financiële gevolgen. Spotjes waarin luisteraars politiek beïnvloed worden of opgeroepen worden op een bepaalde partij te stemmen zijn, in tegenstelling tot Nederland, sowieso verboden. Dus er komt geen extra geld binnen.

Daarnaast staakt de overheid ook tijdelijk al zijn voorlichtingscampagnes, vergelijkbaar met Postbus 51. De overheid is nog altijd één van de grotere adverteerders op de radio in het Verenigd Koninkrijk. Vorige jaar spendeerde het ruim 12 miljoen euro aan radioreclame.

Bij andere adverteerders zorgen de vervroegde verkiezingen voor onrust. Veel adverteerders zetten hun campagnes stop of op een laag pitje om eerst de uitkomst van de verkiezingen af te wachten.

Maar ook programma-inhoudelijk hebben de verkiezingen flinke impact. Radio-uitzendingen rondom de verkiezingen moeten onpartijdig zijn. Daar zijn zeer strenge regels voor in het Verenigd Koninkrijk. In tegenstelling tot Nederland mogen radiomakers dus niet hun politieke voorkeur laten doorschemeren in hun programma’s of commentaar geven op de politiek en hun partijprogramma’s.

Mediaregulator Ofcom houdt streng toezicht op naleving van deze regels en radiostations die de regels toch overtreden, riskeren een hoge boete of, in het ergste geval, intrekking van de uitzendvergunning. [RadioWereld.NL]