Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ad Roland, Leoni Jansen en Chiel van Praag in BertOp5

Bert Kranenbarg heeft donderdag Ad Roland, Leoni Jansen en Chiel van Praag te gast in zijn radioprogramma ‘BertOp5’ op NPO Radio 5 tussen 16 en 18 uur. In de serie ‘RadioReuzen, die ook als podcast te downloaden is, praat Bert met ze over Zomerradio.

Foto: Roland J. Reinders

In de jaren 80 lieten verschillende omroepen Hilversum in de zomer achter zich om het land in te trekken met een bus, podiumwagen of zomertruck. Voor duizenden mensen de kans om radio te kijken en de gezichten te zien bij de stemmen die ze zo goed kennen.

Ze kwamen overal met de Tros Zomertoer’, Vara’s Lijn 3′ en Veronica komt naar je toe deze zomer!’ Een schoolreisje voor radiomakers? Was dat niet heel duur? En leverde het goeie radio op?

Volgens Ad Roland was de Tros de eerste en gingen ze vooral op pad om zich te positioneren. Op zoek naar de achterban tot in Spanje aan toe met ook Ferry Maat en Tom Mulder in het team.

Chiel van Praag heeft het idee dat Veronica er juist mee begon, omdat Veronica in de zeezendertijd er al alles aan deed om van deejays als Lex Harding, Rob Out en Jan van Veen bekende Nederlanders te maken. Maar of het, terugkijkend, goeie radio opleverde?

En Leoni Jansen kwam na haar opleiding aan de Kleinkunstacademie tussen doorgewinterde Vara-radiomakers terecht als Felix Meurders, Peter Holland en Alfred Lagarde. Uiteindelijk stopte ze met radio omdat dat moest van de televisie, zou ze dat nu nog steeds doen? [RadioWereld.NL]