Nieuwe FM- en DAB+-vergunningen landelijke commerciële radio verleend

De winnaars van de veiling van de landelijke commerciële radiofrequenties kunnen 1 september definitief hun frequenties in gebruik nemen. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft nieuwe vergunningen voor FM en DAB+ inmiddels verleend, zo blijkt uit publicatie in de Staatscourant.

Foto: Pixabay

Dit betekent dat alle winnende partijen aan hun betalingsverplichting hebben voldaan en binnen twee weken na de veiling in elk geval de helft van het winnende bod hebben betaald.

Begin juli werden de negen landelijke commerciële FM-kavels met daarbij behorende DAB+-capaciteit op kanaal 11C geveild. Dit leverde de schatkist bijna 153 miljoen euro op. Veel te veel is de mening van enkele radiopartijen.

Talpa kocht bij de veiling drie FM-kavels, DPG en Mediahuis elk twee, BNR en nieuwkomer Financial News Radio elk één.

Ondanks dat vrijwel alle partijen al bestaand zijn en doorgaan met hun huidige stations, vinden er wel de nodige verschuivingen plaats. Radio 10 verhuist bijvoorbeeld naar alle waarschijnlijkheid naar het huidige kavel van Radio Veronica, waardoor Radio 538 en Sky Radio op hun huidige frequenties kunnen blijven. Op het huidige kavel van Radio 10 start DPG met een nieuw station, wat zeer waarschijnlijk Joe gaat zijn. Veronica verhuist naar de huidige frequenties van Slam, terwijl Financial News Radio het kavel van Sublime krijgt. Sublime en Slam verdwijnen dus per 1 september landelijk van FM. BNR blijft op zijn huidige frequenties, net als Qmusic en 100% NL. [RadioWereld.NL]

5 reacties

  1. En daar kiest Talpa zelf voor. Ze hebben nu nog de kans om te gaan schuiven tussen de FM-kavels van Sky Radio, Radio 10 en Radio 538. Vanaf 1 september gaat het nieuwe radiolandschap van start. Een paar maanden later alsnog de FM-kavels gaan verwisselen heeft te grote gevolgen, dan is het te laat.

   Je hebt dan stabiliteit nodig om te kunnen concurreren met andere zenders. Het is dus nu FM-kavels verwisselen of anders 12 jaar lang de bestaande situatie accepteren. Als je naar het verleden kijkt, dan was er eerder discussie over het verwisselen van FM-kavels bij Talpa, in 2016 rond de overname van Radio Veronica.

   Talpa besloot toen om de zenders ook gewoon op de huidige frequenties te laten zitten. De kans is groot dat Talpa nu ook gewoon zo weinig mogelijk wil veranderen, omdat ze denken dat veranderingen risico’s met zich meebrengt. Maar ook het laten zitten van Sky Radio en Radio 538 op de huidige frequenties brengt risico’s met zich mee. Niks doen is niet altijd de beste oplossing.

   In dit geval zal Talpa hier wel goed onderzoek naar hebben gedaan en hebben uitgezocht wat de beste keuze is, ze weten wat ze doen.

 1. Jammer dat DAB zo een drama is ik ontvang de Duitse DAB zenders verder een Nederlandse DAB zender

 2. Vanaf de nieuwe verdeling van frequenties en kavels kan ik Radio10 60’s en 70’s niet meer ontvangen op mijn DAB+ radio’s. Noch Talpa, noch Radio 10 zijn in staat om mij duidelijk te maken waarom de overgang van 11C naar 9C tot gevolg had dat ik de zender niet meer kan ontvangen.
  Uiteindelijk kon de Rijksoverheid mij vertellen dat 9C per 1 september actief wordt. Horen is geloven. Ik hoop verrast te worden.

  1. Beste Pim, deze informatie is onjuist. Kanaal 9C is al sinds vorig jaar in de lucht en daar zit Radio 10 60s & 70s Hits nu inderdaad op. Wel is het zo dat 9C wat minder robuust is voor dekking binnenshuis dan 11C, maar het hangt echt sterk af van de locatie waar je je bevindt.