Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Radiostations vinden startbedragen veiling landelijke FM-frequenties te hoog’

Bestaande landelijke radiostations vinden de startbedragen voor de veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties te hoog. Dit meldt nu.nl, al willen radiostations er openlijk niets over zeggen.

Foto: Pixabay

In november werd duidelijk wat de overheid minimaal wil vangen voor elk van de negen FM-kavels. Deze bedragen lopen uiteen van 0 euro voor de twee geclausuleerde kavels (Nederlandstalige muziek en nieuws) tot ruim 15 miljoen euro voor de kavels waarop nu Radio 538, Sky Radio en Qmusic op uitzenden. Deze bedragen zijn 60% van de berekende waarde van de kavels voor de komende 12 jaar.

Waardeberekening
De waarde van de verschillende kavels liet het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) berekenen door SEO Economisch Onderzoek. Hiervoor is gekeken wat een gemiddelde efficiënte toetreder bij een veiling zou betalen voor de kavels. Daarbij is rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder clausulering en demografisch bereik (hoeveel procent van de bevolking het FM-kavel kan ontvangen).

Daarnaast zijn de waarden ook berekend op basis van financiële gegevens van de huidige negen landelijke commerciële radiostations FM, waarbij gekeken is naar zowel omzet als kosten.

Uit dit onderzoek blijkt dat de negen FM-kavels bij elkaar een slordige 122 miljoen euro waard zijn, waarbij het huidige kavel van Qmusic met ruim 26 miljoen euro de hoogste waarde heeft.

Startbedragen
De kans is dan ook klein dat EZK de startbedragen voor de veiling gaat verlagen. Mochten ze dat wel gaan doen, dan zorgt dit er naar alle waarschijnlijkheid alleen maar voor dat de veiling zelf langer duurt.

De enige mogelijkheid dat een station voor het startbedrag een kavel kan bemachtigen is als deze de enige partij is die een aanvraag doet voor dat kavel. Maar de kans dat dat gebeurt is vrij klein. Sowieso mogen de stations hier onderling geen afspraken over maken.

Meer vraag dan aanbod
Daarnaast heeft DPG, eigenaar van Qmusic, al aangegeven minimaal één extra FM-pakket wil proberen te bemachtigen.

Maar ook Kink wil graag op FM, terwijl er geruchten gaan dat ook Mediahuis (Audiohuis Amsterdam), eigenaar van Sublime, wil uitbreiden op radiogebied. En dan zijn er ook nog Talpa (Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Veronica), BNR en RadioCorp (100% NL en Slam) die FM-frequenties willen. Talpa heeft momenteel vier FM-kavels, maar dat aantal wordt bij de veiling beperkt tot maximaal drie.

Kortom: er zullen ongetwijfeld meer dan negen aanvragen voor de FM-kavels binnenkomen bij EZK, waarna er tijdens de veiling tegen elkaar opgeboden moet gaan worden. De kans is daarbij zelfs reëel dat er meer dan de berekende waarde geboden gaat worden op kavels.

Opbrengstmaximalisatie
Daar komt bij dat de veiling nu opgezet lijkt te zijn om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de staatskas. Er is nog geen enkele maatregel genomen om te voorkomen dat een partij met een realistisch bod gemakkelijk overboden wordt door een opportunistische partij met op dat moment diepe zakken, met als doel de concurrent uit de markt te houden.

Dat beeld was vorig jaar ook al te zien bij de veiling van de commerciële FM-frequenties met lokaal bereik, maar ook bij de veiling van vier regionale FM-kavels in 2020.

Ook speelt mee dat bestaande partijen waarschijnlijk bereid zijn meer te betalen dan een nieuwkomer. Bestaande radiostations hebben al naamsbekendheid en luisteraars, waardoor zij na de veiling vanaf dag 1 al reclame-inkomsten hebben.

Het hangt er dus helemaal vanaf hoe graag een partij het FM-kavel wil hebben en hoeveel deze er voor over heeft, oftewel ‘het is maar net wat een gek er voor wil geven’. [RadioWereld.NL]