Slam maakt zich versneld op voor digitale toekomst

Slam maakt zich versneld op voor een digitale toekomst. Op 1 september verdwijnt het station van FM en gaat het station door via DAB+, internet en digitale kabel. Het betekent dan ook niet het einde van Slam, zo meldt directeur Herbert Visser.

Vorige week werden de landelijke FM-kavels opnieuw geveild. Mediahuis wist daarbij twee FM-kavels te bemachtigen. Deze worden ingezet voor 100% NL en Radio Veronica. Slam en Sublime verdwijnen hierdoor over anderhalve maand van FM.

We hebben de afgelopen week er alles aan gedaan om ook de FM voor Slam te kunnen behouden maar dat is helaas niet gelukt”, blikt Visser terug op Radioforum. “Maar op alle overige radioplatformen die er maar zijn blijft Slam doorknallen.

Volgens Visser zitten er ook voordelen aan het verdwijnen van FM. ”De hele hoge FM-zenderexploitatiekosten verdwijnen.” Hoeveel pijn Slam gaat hebben van het verdwijnen van FM moet nog blijken. Wel heeft het radiostation al het hoogste percentage digitale luisteraars van alle landelijke radiostations die een FM-frequentie hebben. In november vorig jaar bleek al dat nog maar 41% van het luisteren naar Slam via FM plaatsvindt.

Ondanks dat Slam doorgaat, verandert er wel het nodige bij het station. Allereerst doordat de enorm strakke programmavoorschriften verdwijnen. Zo moet Slam nu tussen 7 en 19 uur nog 95% muziek brengen, mag maximaal 7,5% in de gangbare hitlijsten staan of gestaan hebben en moet minstens 50% van de muziek niet langer dan een jaar geleden uitgebracht zijn.

Maar Slam blijft een dancezender”, zo verzekert Visser. Ook de gepresenteerde blijven. De spraakclausule is immers ook komen te vervallen. “Slam kan nu juist ook overdag door het wegvallen van de clausules veel betere programma’s gaan maken”, aldus Visser. De komende weken wordt gekeken hoe de programmering ingevuld wordt vanaf september. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Jammer dat slam van fm verdwijnt. Het was een van de weinige stations die niet standaard hitlijsten afwisselt met seniele telefoonspelletjes.
    Gelukkig luister ik ook steeds vaker digitaal, alleen helaas niet in de auto.