Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zweden krijgt zeven extra landelijke stations op DAB+

Zweden krijgt er de komende weken nieuwe landelijke stations bij op DAB+. Afgelopen week gaf de Zweedse pers- en omroepautoriteit MPRT zeven landelijke en één regionale vergunning uit. Mad Men Media uit Malmö was de grote winnaar en kreeg maar liefst vijf landelijke vergunningen.

Mad Man krijgt vergunningen voor Retro FM, een station met muziek uit de jaren ’60, ’70, 80 en ’90, waarbij de focus op de 80’s ligt. Het station is nu al in het zuiden van Zweden op FM te ontvangen, maar mag nu digitaal verder uitbreiden. Ook Radio Topp40 en de softpopzender Relax FM komen op DAB+. Deze stations worden binnen enkele weken toegevoegd op het netwerk van Bauer.

Daarnaast start Bauer komend najaar met het nieuwe radiostation Rock & Sport, een station met een mix van rockmuziek en sport talk. Tenslotte heeft Mad Man ook een vergunning gekregen voor het Arabische station Radio Yalla, dat al enkele uren per dag in Malmö en Kristianstad op FM te beluisteren is.

Skärgårdsradion, een station dat zich voornamelijk richt op toeristen, heeft een vergunning om landelijk uit te mogen zenden via het netwerk van Viaplay. Het station was al in de regio Stockholm beschikbaar op FM en DAB+.

DB Media heeft een vergunning gekregen voor Dansbandskanalen Klassiker, een spin-off van de dancezender Dansbandskanalen dat al op het netwerk van Viaplay te ontvangen is. Ook heeft DB een regionale vergunning gekregen voor de regio Malmö voor de countryzender Guldkanalen Country.

Verdeelprocedure
De MPRT startte in april van dit jaar de verdeelprocedure van restcapaciteit op de netwerken van Bauer en Viaplay. Beschikbaar waren zeven landelijke vergunningen en een aantal regionale vergunningen.

Voorde landelijke capaciteit kwamen meer aanvragen binnen dan er aan capaciteit beschikbaar was. En daarom werden de aanvragen van Mad Man Media voor een seniorenstation en kinderstation afgewezen. Daarnaast kwam de aanvraag van Go Country te laat binnen. Het station was al landelijk op DAB+ te beluisteren via een vergunning van Viaplay, maar het had graag een eigen vergunning gehad.

De nieuwe vergunningen zijn, net als de bestaande vergunningen, geldig tot en met 31 juli 2026.

Momenteel kent Zweden drie DAB+-netwerken: één voor de publieke radio SR en twee voor commerciële partijen. Op deze netwerken zijn onder meer Mix Megapol, NRJ, Rix FM, Rockklassiker, Star FM, Bandit Rock, Feelgood Hits en Lugna Favoriter te beluisteren. De ontvangst was de afgelopen jaren beperkt zich enkel tot de regio’s rondom grote steden als Stockholm, Uppsala, Göteborg en Malmö.

Aan uitbreiding wordt momenteel gewerkt, want sinds kort is het netwerk van Viaplay ook te ontvangen in de stad Gävle boven Uppsala. [RadioWereld.NL]