NPO Radio 2 viert 104 jaar radio met speciale uitzending

Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte staan maandag (6 november) op NPO Radio 2 stil bij een bijzondere mijlpaal in de radiogeschiedenis: het is namelijk 104 jaar geleden dat de allereerste radio-uitzending ter wereld plaatsvond.

Credits: Annemieke van der Togt

Het programma ‘Jan-Willem Start Op’ herdenkt op maandag de historische uitzending van ingenieur Hanso Steringa Idzerda, die in 1919 vanuit een Haagse huiskamer zijn zelfgemaakte radiozender liet klinken.

Tijdens de uitzending zal Jeroen Kijk in de Vegte aan het einde van het programma het 10-voor-9-journaal uitspreken door een replica van het radiotoestel die Idzerda destijds gebruikte. Deze nauwgezette replica is vervaardigd door Diederik Jekel, die de instructies van Idzerda volgde om de allereerste radio opnieuw te bouwen.

Luisteraars krijgen daardoor de kans om maandagochtend te horen hoe de stem van Jeroen Kijk in de Vegte zou hebben geklonken als hij 104 jaar geleden door de microfoon van Idzerda had gesproken.

Deze herdenking markeert een bijzonder moment in de radiogeschiedenis. Vier jaar geleden werd de 100e verjaardag van deze historische uitzending uitgebreid gevierd. In het Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum vond toen een ‘Dag van de Radio’ plaats, en het programma De Wereld Draait Door wijdde een speciale uitzending aan dit eeuwfeest.

De Friese ingenieur Hanso Idzerda (1885-1944) experimenteerde tijdens de Eerste Wereldoorlog met zelfgebouwde radiozenders, wat uiteindelijk leidde tot de historische uitzending in 1919. In de jaren die volgden, verzorgde deze radiopionier honderden uitzendingen die zelfs over de landsgrenzen werden beluisterd. Ondanks zijn baanbrekende werk raakte Idzerda eind jaren twintig in financiële moeilijkheden en moest hij zijn zendvergunning inleveren. De taak van het verzorgen van publieke uitzendingen werd overgenomen door de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek in Hilversum, waaruit later bekende omroepen zoals AVRO, NCRV, KRO, VARA en VPRO voortkwamen. [RadioWereld.NL]