Search
Close this search box.

Hans Hogendoorn zwaait af bij Het Oog: “Blijf luisteren naar de radio en zet de tv uit”

Hans Hogendoorn was zaterdagavond voor het laatst te horen al ‘de stem’ van het NPO Radio 1-programma ‘Met het Oog op Morgen’. Na ruim 48 jaar en 16.882 uitzendingen had hij nog een duidelijke boodschap voor de luisteraars. “Blijf luisteren naar de radio en zet de tv eens uit.

Foto: video still

Voor de laatste uitzending was Hogendoorn voor het eerst in tijden weer eens live in de studio aanwezig. Zijn afscheid beleefde hij dan ook neutraal. “Het is fijn om weer even voor de microfoon te zitten.

Verbaasd
De stemacteur verbaasde zich over zijn populariteit. “Dat kan ik niet begrijpen, maar ik neem aan dat het zo is. Ik weet hoe het was uit mijn kinderjaren, wat je toeschrijft aan een stem uit een luidspreker. Dat is iets heel intiems. Dat kun je niet uitleggen aan iemand anders. Maar je wilt het wel heel vaak horen. En volgende week zet je dat ding weer aan en in dit geval zetten mensen ‘m elke avond aan.

Begin dit jaar startte de zoektocht naar een opvolger van Hogendoorn. Dat werd een publiekswedstrijd, waarop massaal werd gereageerd. “Met grote verbazing keken we naar de cijfers die alleen maar opliepen de eerste week,” aldus Hogendoorn. “Een paar honderd, 1700, 2300, duizenden.

Uiteindelijk deden ruim 7000 mensen auditie. Hieruit werd Hanneke de Jonge gekozen als de nieuwe stem van Het Oog. “Ik dacht meteen ‘god, dat is een mooie stem’,” vertelde Hogendoorn. “Maar er mag wel wat meer pit in. Achterin de zaal moeten ze je ook kunnen verstaan en begrijpen wat je wil zeggen.

Of het advies van Hogendoorn is opgevolgd is zondagavond te horen. Dan debuteert De Jonge als nieuwe stem van Het Oog. [RadioWereld.NL]