Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio-icoon Lex Harding ontvangt Buma Gouden Harp 2024

Radio-icoon Lex Harding is de winnaar van de Gouden Harp 2024. Maandagavond vindt de jaarlijkse uitreiking van de Buma Awards plaats in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en daar ontvangt Harding het beeld dat bij de onderscheiding hoort.

Foto: Still YouTube

De loopbaan van Harding is onlosmakelijk verbonden met Veronica. Hij startte in de jaren zestig als deejay bij de zeezender Radio Veronica, dat uitzond vanaf een schip voor de Nederlandse kust. Hij groeide daar al snel uit tot een van de populairste deejays van Nederland.

De deejay koos vaak voor het draaien van nieuwe muziek en bood daarbij Nederlandse artiesten de nodige zendtijd. In een tijd waarin het bepaald niet vanzelfsprekend was Nederlandse popmuziek te draaien, gaf Harding lokale acts juist een platform dat een steeds groter publiek wist te bereiken.

Daarnaast was Harding jarenlang presentator van de Top 40 op de radio en stond hij aan de wieg van onder meer Sky Radio, Radio 538 en TMF.

Onschatbare waarde
Marcel Gelauff, CEO a.i. van BumaStemra: “De bijdrage van Lex Harding aan de Nederlandse popmuziek is van onschatbare waarde. Hij is zoveel meer dan Veronica. Zijn naam is verbonden aan talloze legendarische initiatieven die tot op de dag van vandaag nog volop in de lucht zijn. Denk hierbij aan Radio Veronica, Sky Radio, De Top 40 en Radio 538. Lex heeft met zijn pioniersdrift zoveel deuren geopend voor artiesten en daarmee uiteraard ook de componisten.

In Spraakmakers op NPO Radio 1 zei Harding, bescheiden als hij is, niet te begrijpen dat hij dit jaar de prijs wint. “Ze hadden blijkbaar niemand anders“, grapte hij. “Ik heb alleen maar anderen hun muziek geparasiteerd.

Buma Awards
Tijdens de Buma Awards worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2023. Daarnaast zijn er weer enkele juryprijzen. Zo gaat de Lennaert Nijgh Prijs naar de beste tekstdichter en wordt een Lifetime Achievement Award uitgereikt aan een componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft.

Update
De Lennaert Nijgh Prijs is toegekend aan Thomas Acda. Hij wordt geprezen om zijn veelzijdigheid, muzikaal laverend tussen kleinkunst en popmuziek. Maar hij is meer dan muzikant, zanger, gitarist. Hij is ook cabaretier, acteur, regisseur, romanschrijver, tv-ster en…. schrijver van songteksten.

Within Temptation heeft een Lifetime Achievement Award in ontvangst mogen. De band is bijna drie decennia actief, heeft acht studio-albums uitgebracht waarvan er wereldwijd enkele miljoenen zijn verkocht. Na al die jaren is Within Temptation in staat zichzelf steeds opnieuw uit te vinden en vernieuwend te blijven in een genre dat ze zelf gecreëerd hebben. Het is voor het eerst sinds de eerste editie van de Buma Awards dat de Lifetime Achievement Award naar een band gaat.

Stiekem van Maan ft. Goldband is deze keer het meest succesvolle nummer van 2023. De song prijkt bovenaan de Top 20 Nationaal. Het nummer is geschreven door Maan de Steenwinkel, Karel Gerlach, Boaz Kok, Milo Driessen, Wieger Hoogendorp en Arno Krabman. Krabman mag zich ‘hofleverancier’ van de Top 20 Nationaal noemen. Hij heeft als auteur een aandeel in zes nummers die in de Top 20 Nationaal zijn terug te vinden. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten


2 reacties

  1. Ter aanvulling: Lex Harding (eigen naam Lodewijk den Hengst) begon in november 1966 op Radio Dolfijn, later omgedoopt in Radio 227. Dit station ging in juli 1967 uit de lucht en Lex ging vervolgens in de herfst van 1967 naar radio Veronica.

    Mooie waardering voor een uitstekende radioman. Hij bracht in het radiolandschap veel vernieuwing waar nog steeds van genoten wordt. Mijn gelukwensen!

  2. Om te beginnen: Lex Harding van harte gefeliciteerd met de Buma Gouden Harp 2024. Een zeer terechte waardering. Zeker als het gaat om promotie en ondersteuning van onze Nederlandse artiesten.

    Maar voor mij is Lex toch ook wel één van de grootste radio-iconen die ons land kent. Ben zelf ook van de generatie “opgegroeid met de zeezenders”. In de zestiger en zeventiger van de vorige eeuw waren dat eigenlijk de enige zenders waar ik naar luisterde. Zenders dus zoals de zeezender Radio Veronica.

    Daar waar Lex Harding groot is geworden, met programma’s zoals De Nederlandse Top 40, De Lex Harding Show en de Lexjo. Boosheid voel ik ook nog steeds dat op 31 augustus 1974 de zeezenders, door politieke onwil in Den Haag, het zwijgen werd opgelegd. Dit jaar dus 50 jaar geleden, ongetwijfeld aandacht hiervoor later dit jaar!!.

    Bij de afsluiting van zijn laatste top 40 die Harding presenteerde op zeezender Radio Veronica, zaterdagmiddag 31 augustus 74, stelde hij vast dat een radiozender zoals Radio Veronica op de één of andere manier in de nabije toekomst weer zal terugkeren. Na 50 jaar kunnen we toch wel vaststellen dat Lex gelijk heeft gekregen.

    Uiteindelijk kreeg commerciële en populaire radio ruimte in ons land zich te ontwikkelen. Waarbij Harding ook intensief als ondernemer betrokken is geweest. Denk daarbij aan zenders zoals Sky Radio en Radio 538. Ter verduidelijking: ik heb het dan niet over de imitatie popzenders uit het publieke bestel zoals 3 FM, NPO Radio 2 of NPO Radio 5. Maar dat terzijde!!!

    Maandagmorgen 3 juni was Harding te gast in het NPO Radio 1 programma Spraakmakers. Dit vanwege de komende Gouden Harp uitreiking. Markant moment was toch wel zijn antwoord op de vraag hoe hij de huidige radio beleefde. Lex vertelde dat hij veel naar de radio luisterde. Maar het bij veel zenders niet lang kan uithouden.

    Een gegeven waarin ik helemaal in mee kan gaan. Lex sprak van ergernis, teveel praten, teksten bestaande uit onzinnige dingen, en de prachtige samenvatting: het meeste is “verbale diarree”!!!!
    Ik had hem niet kunnen bedenken, geweldig!!!