Het is zaterdag (31 augustus) exact 50 jaar geleden dat zeezenders als Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal noodgedwongen hun uitzendingen moesten staken. “De grootst denkbare blunder van de overheid”, zo noemt radio-icoon Lex Harding het.
De zeezenders waren al jaren een doorn in het oog van de publieke omroepen en de overheid. Met veel popmuziek en een horizontale programmering waren onder meer Veronica en Noordzee mateloos populair. De zenders letterlijk uit de lucht halen kon de overheid echter niet, want de stations zonden uit vanaf zee buiten de territoriale wateren, waardoor ze niet strafbaar waren.
Toch werd er een oplossing gevonden voor het probleem: het Verdrag van Straatsburg, ook wel de anti-piratenwet genoemd. Deze verbood niet direct de zeezenders, maar stelde het meewerken aan radio- en tv-uitzendingen vanaf vaar- en vliegtuigen in internationale wateren strafbaar. De nieuwe wet ging in Nederland op 1 september 1974 in.
Dat betekende dat de zeezenders voor Nederland de dag ervoor hun uitzendingen noodgedwongen staakten. Op 31 augustus 1974 om 18uur beëindigde zeezender Veronica de uitzendingen. Rob Out hield vlak voor de sluiting een toespraak. Ferry Maat presenteerde de laatste uren van Radio Noordzee Internationaal en Steve England het laatste uur van Radio Atlantis voordat die zender om 19 uur sloot.
Bij het stoppen van de zeezenders wordt zaterdag al de hele dag stilgestaan door onder meer NPO Radio 5, Beeld & Geluid, 192TV en Nationaal PopMuseum RockArt. [RadioWereld.NL]
Eén reactie
Voor al degene die het niet meegemaakt hebben en de ophef niet begrijpen: stel dat de overheid alle commerciële zenders en streamingsdiensten, per onmiddellijke ingang zouden verbieden en zo iedereen te veroordelen tot het kijken en luisteren naar de publieke omroep. Onmogelijk, onvoorstelbaar en onacceptabel!
Klopt, maar 50 jaar geleden heeft het plaatsgevonden, en wordt dus met recht ‘de grootste politieke dwaling ooit’ genoemd.