De NPO wil in 2025 bijna 85,2 miljoen euro uitgeven aan lineaire radio. Dit is ruim 2,35 miljoen euro meer dan dit jaar. Daarnaast wil de NPO het budget voor online met acht ton verminderen, maar het budget voor on-demand met acht tot verhogen. Ook gaat het budget voor extra kanalen omhoog.

NPO Radio 1 blijft met een totaal budget van 48,43 miljoen het station met de hoogste kosten. Dit is 4,83 miljoen euro meer dan in 2024. Dat Radio 1 veruit de duurste zender is, is logisch. Bovenop het nieuws zitten, live sportverslaggeving en onderzoeksjournalistiek zijn dure zaken.
Daarnaast is NPO Radio 1 één van de weinige zenders die meer budget krijgen dan dit jaar. Dit komt doordat volgens de NPO de verdeling voor 2025 in lijn is gebracht met de verwachting 2024. “Met als gevolg dat verschuivingen ten opzichte van de begroting 2024 groter lijken dan ze daadwerkelijk zijn.”
Bij NPO Radio 2 mogen ze komend jaar 9,70 miljoen euro uitgeven, ruim acht ton minder dan in 2024.
Miljoen minder voor 3FM
NPO 3FM levert komend jaar ruim een miljoen in en krijgt ruim 6,71 miljoen euro ter beschikking. “De besparing bij NPO 3FM zal worden gerealiseerd door synergie op te zoeken met NPO FunX bij het op maat laten maken van de nieuwsbulletins”, aldus de NPO. “Dit wordt tegelijkertijd ook als kans gezien om betere aansluiting te zoeken bij de shortform behoeftes van de doelgroep.”
Ook NPO Klassiek krijgt komend jaar minder budget voor radioprogramma’s. Het gaat op ruim drie ton, waardoor de klassieke zender ruim 9,84 miljoen euro ter beschikking heeft.
NPO Radio 5 krijgt ruim zeven ton minder te beschikking en moet het in 2025 met 6,08 miljoen doen. NPO FunX krijgt daarentegen 511.000 euro meer, waardoor het budget uitkomt op ruim 4,41 miljoen.

Het budget voor extra kanalen zoals NPO Soul & Jazz, NPO SterrenNL en NPO Campus Radio stijgt met bijna vier ton naar 3,18 miljoen euro. NPO Blend, waarmee de NPO graag door wil, krijgt twee miljoen ter beschikking. [RadioWereld.NL]