Henry Schut nieuwe presentator Radio Tour de France, Tourcafé terug

Henry Schut debuteert dit jaar als presentator van Radio Tour de France op NPO Radio 1. Schut neemt dit jaar het stokje over van Gert van ’t Hof, die de afgelopen vijf edities te horen was. Daarnaast keert na twee jaar afwezigheid het Tourcafé terug in Beeld en Geluid.

Foto: video still twitter

De 109e Tour de France begint op vrijdag 1 juli in Kopenhagen en de race finisht op zondag 24 juli op de Champs-Élysées in Parijs. Al in de eerste week staat er een kasseienrit en finish op La Planche des Belles Filles op het menu. In week 2 trekt de gele karavaan de Alpen in – met de finish in Alpe d’Huez – en in de slotweek wachten de Pyreneeën.

Ook dit jaar schijnt elke middag de Franse zomerzon op NPO Radio 1 met radio Tour de France. Schut, die sinds 2013 elke zondag samen met Hugo Borst Langs de Lijn presenteert, neemt daarbij de eerste twee uur voor zijn rekening. Robbert Meeder neemt de laatste kilometers van de etappe voor zijn rekening.

Uiteraard ontbreken de elementen die Radio Tour onmiskenbaar Radio Tour maken niet: Sebastiaan Timmerman die meekoerst op de motor, het spannende finishverslag van Gio Lippens, de interviews net na de meet door Steven Dalebout en reportages uit het peloton van Edwin Cornelissen.

Ook dit jaar wordt de Tour omlijst met bekende jingles en tunes en de Tourartiest. Dit jaar is er ook een nieuwe rubriek met de Nederlandse singer-songwriter én wielerfanaat Lucas Hamming.

Tekst gaat verder onder de video

Radio Tour de France is elke dag te horen vanaf 14 uur op NPO Radio 1. Alleen de eerste dag, 1 juli, begint het programma pas om 14.30 uur in verband met de herdenking van het Slavernijverleden.

Tourcafé in Beeld en Geluid
Radio Tour de France zendt de laatste week van de Ronde van Frankrijk uit vanaf een speciale locatie: het NPO Radio 1 Tourcafé in Instituut voor Beeld en Geluid op het Media Park in Hilversum. Van 16 tot 24 juli nemen presentatoren Schut en Meeder vanuit het Tourcafé samen met wielerfans de spannende laatste week door. De Tour kijken, luisteren en samen beleven. Er komen diverse muzikanten langs, maar ook oud-wielrenners en analisten van Radio Tour de France zijn aanwezig.

Wie langs wil komen kan zich aanmelden via de site van NPO Radio 1.

Tour de France Femmes
Op de laatste dag van de Tour de France gaat de Tour voor vrouwen van start. De Tour de France Femmes begint in Parijs en eindigt op zondag de 31e op La Planche des Belles Filles. Op NPO radio 1 zijn er die week flitsen van commentator Gio Lippens in de reguliere programma’s te horen. [RadioWereld.NL]