Frits Spits binnenkort terug op de radio na dotterbehandeling

Frits Spits is al enkele weken niet op de radio te horen. De 75-jarige radiomaker is namelijk onlangs gedotterd. Volgens een woordvoerder van Kro-Ncrv voelt Spits zich inmiddels weer goed en is bij binnenkort weer op NPO Radio 1 te horen met De Taalstaat.

Foto: Stijn Ghijsen

Komende zaterdag neemt Margriet Vroomans de presentatie daarom nog een keer over. Dat deed ze de afgelopen twee weekenden ook al. Of Spits daarna al weer helemaal fit is om zijn eigen programma te presenteren is nog niet bekend.

Spits
Spits is sinds 2014 de presentator van De Taalstaat, iedere zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1. Hét taalprogramma van de Nederlandse radio. Hiervoor presenteerde Frits bijna 20 jaar Tijd voor Twee op Radio 2. In zijn 40-jarige radioloopbaan won de radiocoryfee diverse prijzen, waaronder de Zilveren Reiss Microfoon, meerdere Marconi Awards en de Groenman Taalprijs. In 2019 is hij verkozen tot de ‘belangrijkste radiomaker van de eeuw’ door de Vara-gids.

Frits Spits, een pseudoniem van Frits Ritmeester, is geboren op 19 januari 1948 in Eindhoven. Hij studeerde enkele jaren economie en vervolgens voltooide hij de studie Nederlands. Frits werkte vervolgens drie jaar als docent Nederlands en was ook actief als DJ in discotheken. In 1973 wordt Frits als radio-deejay ontdekt tijdens het NOS-programma Proefdraaien. Vanaf dat moment presenteerde Frits diverse muziekprogramma’s voor de Nos en Vara. In 1978 begon zijn radioprogramma De Avondspits. Ook presenteerde hij geruime tijd de Nationale Hitparade en vijftien jaar lang Met het Oog op Morgen.

In 1988 stopte Frits met De Avondspits om zich te storten op zijn nieuwe tv-programma Nieuwsspits. Voor Kro televisie presenteerde Frits onder meer Ontbijt TV en Ook Dat Nog!. In 1990 presenteerde hij bij de Nos Radio De Avondspits, Met het Oog op Morgen en Langs de Lijn. Van 1995 tot 2013 maakte Frits Spits dagelijks het Kro programma Tijd voor Twee. In september 2006 begon hij op Radio 2 met het wekelijkse programma De Strepen van Spits. [RadioWereld.NL]

Foto: Stijn Ghijsen