Zoek
Sluit dit zoekvak.

Podcasting, een revolutie op radiogebied

Naar radioprogramma’s uit de hele wereld luisteren op een iPod of een andere mp3-speler. Dat kan dankzij het door Adam Curry ontwikkelde Podcasting. Een radiorevolutie dient zich aan. Wie een half jaar geleden bij Google het woordje Podcasting intikte, vond waarschijnlijk geen enkel resultaat. Nu levert dezelfde zoekterm al enkele honderdduizenden hits op. Podcasting wint snel terrein. Het concept is heel eenvoudig.

Radiomakers – podcasters – nemen een uitzending op en bieden die aan via internet in mp3-formaat. Je kunt die uitzendingen handmatig downloaden en beluisteren. Dat is echter onhandig en tijdrovend. Daarom zijn er handzame programma’s beschikbaar die dit klusje voor je op kunnen knappen. Je geeft eenvoudigweg aan welke locaties het programma voor je in de gaten moet houden. Vervolgens checkt het op gezette tijden of er nog verse uitzendingen beschikbaar zijn. De nieuwe uitzendingen worden gedownload naar de harde schijf en belanden automatisch in het programma iTunes. Wie vervolgens iTunes met zijn iPod synchroniseert heeft de beschikking over dagverse programma’s die op de fiets, in de trein of tijdens het uitlaten van de hond te beluisteren zijn.

Uitzendtijdstippen
De kracht van het concept? De luisteraar is niet langer gebonden aan uitzendtijdstippen of de plaats waar de radio staat maar kan in zijn eigen tijd, op elke willekeurige plek naar zijn favoriete programma luisteren dat helemaal automatisch en gratis op de mp3-speler beland is.

Curry
Een van de bedenkers van het concept is zakenman en mediamens Adam Curry. Hij speelde al een paar jaar met het podcast-idee maar kreeg het niet van de grond. Afgelopen zomer zette hij een eenvoudig Apple-scriptje op zijn website waarmee hij bewees dat het concept – automatisch content downloaden en transporteren naar een iPod – werkte. Dat was het begin van de hype.

Overal ter wereld gingen enthousiastelingen met het concept aan de slag. Binnen de kortste keren waren er zowel voor Windows, Mac als Linux verschillende programma’s beschikbaar waarmee ‘uitzendingen’ gedownload kunnen worden.

Breedband
De tijd is rijp voor podcasting. Steeds meer mensen beschikken over breedband-internet. Het downloaden van bestanden van 50, 60 MB vormt dus geen obstakel. Bovendien zijn de iPod en andere mp3-spelers in korte tijd gemeengoed geworden. Net zo belangrijk zijn de mogelijkheden voor radiomakers. De programma’s die je nodig hebt om radio te maken, kosten geen vermogen meer. Er is zelfs gratis software beschikbaar waar prima mee te werken is. Het aantal podcasts wordt elke dag groter. Het niveau varieert van aangenaam professioneel tot tenenkrommend amateuristisch.

Eén van de populairste podcasts wordt gemaakt door Adam Curry zelf. Hij produceert vanuit zijn huis radioshow The Daily Sourcecode. Daarin bespreekt hij alledaagse dingen, draait plaatjes en bespreekt nieuwe podcasts. Ook populair is The Dawn and Drew Show die gemaakt wordt door een jong Amerikaans echtpaar uit Wayne, Wisconsin. Ze maken een paar keer per week een hilarisch kort programma dat letterlijk de hele wereld overgaat. Zo zijn er nog tientallen shows beschikbaar.De onderwerpen lopen uiteen van seks tot koken en van film tot techniek.

Er zijn nog talloze varianten te bedenken. Wat te denken van een audiorondleiding door een stad of een museum. Of collegereeksen van een universiteit. Een wekelijks hoorspel. Audioboeken. Alles wat in een geluidsbestand te stoppen is, leent zich voor podcasting. Podcast is een samentrekking van iPod en Broadcasting. Voor het beluisteren van podcasts is een breedbandverbinding aan te bevelen. Het programma iTunes van Apple (ook beschikbaar voor Windows) is een aanrader. Een iPod is niet per se nodig om podcasts te beluisteren. Via de computer naar de uitzendingen luisteren gaat uitstekend.

Programma’s waarmee je uitzendingen kunt downloaden zijn het snelst te vinden via de sectie ’Downloads’ van de website ipodder.org Een goede aanrader is iPodder 1.0. De site Ipodder.org biedt ook een overzicht van alle beschikbare podcasts. Deze staan in de sectie ’Podcast Directory’. [Brabantsdagblad/Radio.NL]

Gerelateerde berichten