NPO verhoogt geluidskwaliteit op DAB+

De NPO heeft de geluidskwaliteit van haar negen radiostations op DAB+ maandagochtend verhoogd. Deze verbetering is mogelijk doordat een viertal themakanalen geschrapt zijn.

Foto: RadioWereld.NL

Eind 2020 maakte de NPO al bekend te gaan snijden in het aantal themakanalen op DAB+. De wijziging is onderdeel van het nieuwe Concessiebeleidsplan 2022-2026 dat in werking is getreden.

Conform plan zijn begin dit jaar de uitzendingen van NPO 3FM Alternative, FunX Fissa en FunX Slow Jamz gestaakt op DAB+. De NPO besloot echter de stations niet gelijk geheel te verwijderen van haar netwerk “om de luisteraars eerst te informeren over de wijzigingen”.

Wie op 3FM Alternative afstemde, hoorde sinds 3 januari KX Radio. Op FunX Fissa en FunX Slow Jamz was een boodschap te horen waarin verwezen werd naar de website en de app.

Maandagochtend zijn de drie radiostations alsnog verwijderd van DAB+. Daarnaast zijn, zoals eerder al werd aangekondigd, de uitzendingen van NPO Radio 4 Concerten gestaakt. Daarom is ook dit station verwijderd van het DAB+-net van de NPO.

Door de veranderingen is het aanbod van de NPO op DAB+ gekrompen van 13 naar negen. De vrijgekomen ruimte is ingezet om de geluidskwaliteit van de resterende stations te verhogen. NPO Radio 1 zendt nu met 128 kbps uit, NPO Radio 4 zelfs met 152 kbps. NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, NPO Soul & Jazz, NPO 3FM KX en NPO SterrenNL zijn allen verhoogd naar 120 kbps. [RadioWereld.NL]