Kort nieuws op vrijdag 7 April

KPN biedt de beste kwaliteit mobiel telefonie in Nederland, op de voet gevolgd door Libertel. Op afstand volgen, in deze volgorde, Dutchtone, Telfort en Ben. Een kwart van hun klanten is ontevreden over de kwaliteit.

Het aantal bedrijven dat inspringt op de WAP-trend stijgt snel. Sinds de introductie van WAP in november vorig jaar zijn er volgens KPN Telecom 65 sites via WAP te benaderen. Moet RadioWereld hier aan meedoen volgens u. Laat het ons weten via deze site.

Het bod van f 12 mrd van telecomconcern Telefonica uit Spanje op Endemol is inmiddels nog maar f 10 mrd waard. Oorzaak is de ingezakte beurs. Telefonica bood 5,58 eigen aandelen voor een aandeel Endemol. Op dat stond een aandeel Telefonica op Euro 28,30, nu is dat nog maar Euro 24,30.

Met ingang van vandaag is SLAM! Radio te ontvangen in Wassenaar, Leidschendam, Voorburg & Rijswijk.

De provincie Utrecht krijgt als laatste provincie eindelijk een eigen televisiezender. De provinciale omroep Radio M en de lokale omroep Omroep Utrecht RTV hebben op dinsdag 4 april jongstleden eindelijk de overeenkomsten daartoe ondertekend. Er wordt nu een nieuwe omroeporganisatie opgericht die op zeer korte termijn met regionale uitzendingen gaat beginnen.

‘De popzenders TMF, MTV en Radio 538 zullen binnenkort geen reclame meer uitzenden voor alcoholische dranken. Onder zware druk van minister Borst van Volksgezondheid zal de drankindustrie daarmee vandaag akkoord gaan, zegt de woordvoerder van de branche…

De VARA gaat met ingang van morgen tien weken lang Studio Spaan uitzenden. Een satirisch sportprogramma met voetbaljournalist Henk Spaan en de cabaretiers Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. Het 25 minuten durende programma krijgt een aantal vaste onderdelen, waaronder een speciale gast aan wie Spaan een gedicht opdraagt, een coke-rubriek, waarin Van Muiswinkel in de huid van Diego Maradona kruipt, twee filmpjes per uitzending met “voetbal ademende beelden” en een kennisquiz.

Dit jaar vindt de 21-ste editie van het PaasPop-festival in het Achterhoekse Zieuwent plaats. Kijk hier voor meer info

Bij de opening van de megabioscoop Pathé Arena in Amsterdam Zuidoost is brand uitgebroken. Het vuur is waarschijnlijk ontstaan door vuurwerk dat werd afgestoken, aldus de brandweer. De bioscoop in de Bijlmer is de grootste in Nederland met veertien zalen en 3250 stoelen.

De Maltese voetbalbond is uiterst verbolgen over het reclamespotje van McDonald’s. De nationale voetbalbond heeft bij het fastfoodconcern een schriftelijke klacht ingediend over het spotje, dat overigens afgelopen zondag voor het laatst op de televisie werd uitgezonden. In de gewraakte spot wordt gezegd dat het nationale elftal van Malta, dat in de voorronden werd uitgeschakeld, de hoop op de finale van het Europees Kampioenschap, dat dit jaar in ons land wordt afgewerkt, nog niet heeft opgegeven. Gehuld in het shirt van Malta staat het volledige elftal in de rij voor de kassa van McDonald’s in de hoop om met de Euro 2000-wedstrijd van de fastfoodketen alsnog een kaartje voor de finale te winnen.

Kinderen die een muziekinstrument bespelen zijn vaak slimmer en beter in de omgang dan kinderen die geen muziek maken. Dat komt uit een langdurig onderzoek op een Berlijnse basisschool naar voren. De slotsom van het onderzoek is dat de kinderen twee uur muziekles per week moeten krijgen.

Acteur Piet Hendriks is gisteren in een ziekenhuis in Zwolle overleden. Hij is 81 jaar geworden. Piet Hendriks speelde onder meer in televisieseries als Ja Zuster, Nee Zuster, Zeg ‘ns A en Sesamstraat.

De langverwachte preview van Netscape’s browser, versie 6.0 is vanaf vandaag te downloaden. De nieuwe browser maakt gebruik van de Layout engine Gecko. De browser is uitgerust met Extensible User Interface (XUL) waarmee het design van de browser aangepast kan worden.

Persberichten en tips, (evt anoniem) Laat het weten via een mailtje of via deze site Alles is welkom.

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) vindt dat de publieke omroep hoe dan ook registraties van voorstellingen van de Nederlandse Opera moet blijven uitzenden.

De stoorzender is opgedoken, u leest het elders in het nieuws van vandaag.

Vanaf september krijgt de publieke omroep één jeugdblok op Nederland 3 voor kinderen tot en met twaalf jaar. Alle jeugdprogramma’s van de publieke omroep worden dan uitgezonden op Nederland 3 tot 19:00 uur. Dit blok staat nu nog bekend als het Jeugdnet.

Pretiig weekend namens de redactie van RadioWereld. (M)