Kort nieuws op maandag 9 oktober 2000

De commerciële radiozenders Radio 538, Sky Radio, Classic ƒM en Love Radio hebben een contract gesloten voor de ongecodeerde doorgifte via de ASTRA 1G-satelliet. De radiostations worden vanaf 1 november ongecodeerd doorgegeven. Hierdoor kunnen liefhebbers in grote delen van Europa de radiostations kwalitatief goed ontvangen. Op dit moment zijn deze zenders buiten Nederland alleen via internet te beluisteren.

Afgelopen vrijdag was de laatste junglebook op 3FM, vanaf volgende week is het de dood-show, met vooral artiesten die niet meer onder ons zijn, heb je suggesties mail naar Giel.Beelen@omroep.nl.
Heeft u ook 3FM nieuws, E-mail de 3FM reporters F.K. en VRR

Matthijs van Nieuwkerk vertrekt na ruim vier jaar als hoofdredacteur van Het Parool. Hij wordt per 1 januari hoofdredacteur/directeur van de Amsterdamse televisiezender AT 5.

De Nieuwe Omroep heeft een beroep aangespannen tegen de de uitspraak van Staatssecretaris Van der Ploeg van OC&W. De Nieuwe Omroep voldoet, onder meer met ruim 86.000 leden, aan de eisen die de Mediawet aan een aspirant-omroep stelt.

De Amerikaanse acteur Richard Farnsworth is op 80-jarige leeftijd overleden. Volgens de politie heeft hij naar alle waarschijnlijkheid een einde gemaakt aan zijn leven. Farnsworth was al enige tijd ernstig ziek. Hij was onder meer te zien in Comes a Horseman (1978), The Natural (’84), Havana (’90), Misery (1990) en The Getaway (’94).

De Veronica Top 100 Countdown is verledentijd, Veronica zegt dat de lijst niet meer van deze tijd is. Overigens is de Veronica Top 100 Countdown nog wel te bewonderen op de website en via teletekst.

Het aantal bezoekers van de Expo 2000 in de Duitse stad Hannover is de afgelopen week flink gestegen. Er kwamen 1,3 miljoen mensen, dat was 31 procent meer dan de week daarvoor. In totaal zijn er sinds de opening van de wereldtentoonstelling op 1 juni bijna 13,5 miljoen bezoekers geweest. Daarbovenop zijn nog 700.000 kaarten in de voorverkoop over de toonbank gegaan.

PCM Uitgevers, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad, heeft vier van zijn kranten gewaarschuwd dat het rendement op korte termijn fors moet verbeteren. Het gaat om Trouw, Het Parool, Rijn & Gouwe en de Dordtenaar. Lees verder in de NRC

HMG heeft haar officiële juridische naam, RTL/Veronica de Holland Media Groep SA, gewijzigd in RTL/de Holland Media Groep SA. De naamswijziging is een gevolg van de verkoop van de aandelen door de Vereniging Veronica in mei van dit jaar. De HMG blijft overigens de Holland Media Groep of HMG gewoon als handelsnaam gebruiken. De naamswijziging is enkele weken geleden toegepast in Luxemburg, waar de HMG formeel is gevestigd als ‘S.A.’

SBS Broadcasting wil in de komende weken twee uitzendlicenties aanvragen bij het Vlaamse Commissariaat voor de Media. SBS gaat ervan uit dat de aanvragen nog voor het eind van het jaar goedgekeurd worden, zodat de nieuwe zenders in de loop van 2001 van start kunnen gaan. Wat voor zenders het worden, is nog onduidelijk.

We zijn aangeland in de periode van de tv-debatten in de Amerikaanse verkiezingsstrijd voor het presidentschap. De speciale verkiezingswebsite van CNN houdt je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

In Den Bosch zijn drie bendeleiders veroordeeld tot elk 4,5 jaar gevangenisstraf wegens het vervaardigen van illegale cd’s. De bende heeft jarenlang elke maand 80.000 tot 100.000 illegale muziekcd’s op de markt gebracht met songs van populaire artiesten als Whitney Houston en de Spice Girls. Justitie meent dat de bende daaraan elke maand tenminste 2 miljoen gulden heeft overgehouden. Er komt nog een eis om het geld te confisqueren. Twee andere bendeleden kregen straffen van 2,5 cel; een verdachte werd vrijgesproken. Later moeten de chauffeurs en inpakkers van de bende terechtstaan.

De zaak rond Napster sleept voort. Deze week werd het proces tegen het internetbedrijf hervat voor een rechtbank in San Francisco. En voor het eerst lijkt Hank Barry, de baas van Napster, bereid te zijn om de platenindustrie tegemoet te komen. Barry zei het niet uit te sluiten dat gebruikers van het programma in de toekomst moeten gaan betalen.

Het Europese Hof van Justitie heeft de richtlijn die tabaksreclame in de Europese Unie verbiedt, ongeldig verklaard. Dat verbod had in 2006 van kracht moeten zijn. Minister Borst gaat inmiddels gewoon door met het verbieden van tabaksreclame In Nederland. Vanaf 2006 zal die hoe dan ook verboden zijn in de autosport.

Het voetbalprogramma Studio Spaan is weer van start gegaan. Op de website kan de surfer opmerkelijke uitspraken uit de uitzendingen downloaden en bewerken. Verder staan er videofragmenten en kunnen kijkers het doelpunt van de week opgeven.

Het consumentenprogramma Radar (TROS) is dit seizoen weer op tv, radio én internet te volgen. Achtergrondinformatie over de uitzendingen staat ook online. Verder een lijst met adressen van organisaties en een ideeënbus

Surf jij graag op internet, en bekijk je graag tegelijkertijd streaming video? TelegraafNet bericht dat dit mogelijk is met de nieuwe gratis browser van Broadscape. De browser, speciaal gemaakt voor mensen met een snelle verbinding, bestaat uit twee onderdelen. In het bovenste deel wordt de video uitgezonden, en in het onderste deel wordt de site weergegeven die je op dat moment bezoekt.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot morgen