Kort nieuws op maandag 9 april 2001

07.00 uur

– Krezip, Kane, Twarres, de tv-talenten van Starmaker, Def Rhymz, Jody Bernal en Marco Borsato. Stuk voor stuk Nederlands product dat in de smaak viel bij het TMF-publiek in Ahoy’ Rotterdam. Zaterdagavond werd daar de zesde editie van de TMF-awards gehouden. De 10.000 aanwezige jongeren reageerden laaiend enthousiast op de show. Liedjes als I Would Stay van Krezip en Wr Bisto van Twarres werden uit volle borst meegezongen. Kane en Krezip waren met respectievelijk drie en twee awards de meest succesvolle binnenlandse acts. Anouk kwam haar kleinood voor beste zangeres Nationaal niet ophalen. Lees hier verder

Het spraakmakende programma ‘JA, IK WIL EEN MILJONAIR’ zal in september bij RTL4 een vervolg krijgen. Het programma zal opnieuw worden gepresenteerd door Carlo Boszhard. Carlo zei me gisteravond: “De bedoeling is, dat wij ditmaal met een vrouwelijk miljonair in zee gaan. Daar zijn we nu dan ook naarstig naar op zoek. Dat geeft de uitzending een heel andere dimensie. Met mannen die een miljonaire willen trouwen, kan ik ook andere gesprekken voeren. Het programma kan harder worden en daardoor nog spannender.” Lees hier verder

Hoe een real-life soap en de promotie van toeristisch Valkenburg hand in hand kunnen gaan. Het SBS6-programma Big Diet neigt steeds meer naar een Ontdek je plekje in het Heuvelland. Niet vreemd, met een productieteam dat naarstig zoekt naar leuke activiteiten en mooie beelden, midden in een regio die net dat beetje extra promotie goed kan gebruiken.
Eén van de eersten die inzag welke mogelijkheden de situering van het televisieprogramma Big Diet met zich mee brengt, is Jo Bertholet. Als verse manager van VVV Zuid-Limburg zag hij zijn kans schoon om toeristisch Valkenburg weer eens onder de brede aandacht te brengen. Want, zo luidt zijn motto in deze: “Wat mensen op televisie zien, willen ze ook met eigen ogen bekijken.’ Lees hier verder

De NOS zal zich tot het uiterste blijven verzetten tegen het vrijgeven van de programmagegevens van de omroepen. Voorzitter mr. Gerrit-Jan Wolffensperger van de Raad van Bestuur van de NOS benadrukte gisteren dat de NOS alle juridische middelen zal aanwenden om dit doel te bereiken, ook al zou dat ten koste gaan van het imago van de omroepstichting. Lees hier verder

De BBC-soap Eastenders heeft donderdagavond een recordaantal kijkers gelokt. Er zou dan ook bekend worden wie ‘Phil’ had neergeschoten. De plot hield de Britten wekenlang in de ban. Uiteindelijk zaten 20 miljoen Britten (1 op 3) voor de buis om de ontknoping te volgen. Zij zagen dat ‘Lisa’ het geweer had gericht tegen haar ex-vriend ‘Phil’.

De Annie M.G. Schmidt-prijs 2000 is toegekend aan Maarten van Roozendaal voor het lied ‘Red mij niet’. Hij krijgt 7500 gulden en een bronzen beeld. Van Roozendaal is tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest van het liedje. De prijs, een initiatief van onder andere het Amsterdams Kleinkunst Festival, wordt jaarlijks uitgereikt voor het mooiste theaterlied. Eerder wonnen onder anderen Harrie Jekkers en Bram Vermeulen.

Het is de bedoeling dat vandaag weer “gewoon gezellig” gepresenteerd wordt bij Radio Nationaal. Een nieuwe programmering gaat vandaag van start met: Bob van Dam, Bart van Leeuwen, Jan Rietman, Karel van Cooten, Henk Bres en René Verstraten.

Het Nijmeegse piraat Radio Rataplan gaat bij de politie aangifte doen van verduistering van ten minste 10.000 gulden door de ex-piraat / penningmeester. Volgens Maarten Schiethart, programmamaker en mede-verantwoordelijk voor de website van piraat Rataplan heeft de ex-penningmeester sinds ruim een jaar bedragen van de algemene girorekening gepind en overgeschreven naar zijn privé-rekening. In anderhalve maand tijd is de voormalige financiële man van Rataplan de derde penningmeester in de gemeente Nijmegen die de zaak getild heeft. Lees hier verder

SBS heeft vrijdag een megabod gedaan op de tv-rechten van samenvattingen van voetbal in de Eredivisie. Volgens ingewijden overstijgt het bod de voorstellen van de NOS, die de rechten nu nog bezit, met vele miljoenen guldens.

De totale rechten op samenvattingen van voetbalwedstrijden in de eredivisie blijven bij de NOS. De live wedstrijden houdt Canal+. KPN krijgt de rechten voor nieuwe media. Daartoe is met Eredivisie NV een principe-akkoord gesloten. De ENV denkt voor mei de zaak rond te hebben. De Eredivisie NV heeft hiermee het bod van SBS6 op de voetbalrechten naast zich neergelegd. Het commerciële station is wel met de NOS in gesprek over het hergebruiken van de samenvattingen. Volgens de huidige overeenkomst krijgen de 18 clubs voor de rechten f.75 miljoen per seizoen.Ze hopen de komende 3 jaar f.120 miljoen binnen te halen.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Als je een woord maar vaak genoeg uitspreekt verandert het vanzelf van smaak. Dat is zeker het geval met het predikaat ‘babe’, dat allang niet meer de negatieve, seksistische bijklank heeft die het tot een paar jaar geleden had. Grotendeels verantwoordelijk voor deze herwaardering zijn de makers van TVbabes.com. Op deze website zijn de biografietjes van en laatste nieuwtjes over Nederlands weatherbabes, newsbabes, soapbabes, sportbabes, regiobabes en muziekbabes te lezen. De razend populaire site, die eerder al een WAP-variant kreeg, beleeft vanavond zijn tv- debuut. Lees hier verder

Henry Beers zal per 1 mei overstappen naar Radio10FM in de functie van Account Manager. Hij heeft de afgelopen jaren bij CRN gewerkt in dezelfde functie. Cees Jan van Mourik, commercieel directeur bij Radio10FM, is blij met zijn komst; ‘Henry is een goede versterking van ons team. Henry komt te werken in het team van Bas de Blok, die recent de overstap heeft gemaakt van Sky Radio naar onze zender. We hebben nu een uitstekend team met veel ervaring in de radiomarkt’.

Interactieve televisie en Internet zullen steeds meer naar elkaar toegroeien, ook qua grootte. In 2005 zullen 80,2 miljoen Europese gezinnen interactief televisie kijken, terwijl 80,6 miljoen via een PC het Internet opgaat. De televisie zal dan op het terrein van telebankieren, mailen, winkelen en gokken de PC naar de kroon steken.

Zondag 15 april, eerste paasdag, is er een speciaal programma op Maasland Radio (89.6 en 106 FM): de Gouden Eieren Rally. In heel Noord-Limburg en het Land van Cuijk worden in totaal 25 gouden eieren verstopt. In elk ei zit een lot met een geheim telefoonnummer dat directe verbinding geeft tot de Gouden Eieren-lijn. Waar de eieren precies verstopt zijn wordt vanaf 13:00 uur verteld middels aanwijzingen op de radio. Vanaf 16:00 uur wordt er onder de gelukkige vinders een prijzenpakket verloot met een inhoud van duizenden guldens. (www.maaslandradio.nl )

Een reorganisatie bij het amusementsconcern Endemol gaat naar schatting 82 van de 1800 arbeidsplaatsen kosten. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Twee dochterbedrijven van het bedrijf, Joop van den Ende TV Producties en John de Mol Producties, zullen gezamenlijk verder gaan onder de naam Endemol Nederland. De reorganisatie moet op 1 augustus aanstaande een feit zijn.

TV-Brussel weigert een spotje van de Vlaamse overheid uit te zenden. De zender doet dat omdat van de 38 miljoen frank (942.000 euro) die de Vlaamse regering voor de campagne heeft uitgetrokken, slechts de helft bij de regionale zenders terechtkomt.

De Amerikaanse muziekzender MTV gaat muziek van de vijf grote platenmaatschappijen op internet verkopen. Het is voor het eerst dat de vijf – Warner, EMI, Sony, BMG en Universal – hun muziekbibliotheken openstellen voor een webwinkel. De platenmaatschappijen lijken opeens haast te maken met de verkoop van muziek op internet. Tot nu toe hielden ze de boot angstvallig af uit angst voor piraterij. Muziek werd vooral door individuele artiesten op het web verkocht. Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.