KORT NIEUWS OP MAANDAG 14 MEI 2001

07.00 uur

SBS-baas Fons van Westerloo wil eind deze week van Veronica uitsluitsel over samenwerking. Het is de bedoeling dat SBS met Veronica na de zomer televisie gaat maken op het kanaal dat nu onder V8 uitzendt. Van Westerloo begrijpt niet waarom Veronica zo lang doet over het verschaffen van duidelijkheid over een eventuele komst van Veronica op het SBS-kanaal.

RTL5 beschikt de komende drie seizoenen waarschijnlijk over de tv-rechten van de Engelse Premier League. De onderhandelingen daarover bevinden zich in een vergevorderd stadium. De overeenkomst houdt in dat RTL5 zowel wedstrijden live als samenvattingen uit de hoogste Engelse divisie gaat uitzenden.

De Amerikaanse zanger Perry Como is zaterdag in zijn huis in de staat Florida overleden. Hij trad sinds de jaren ’50 in talloze tv-shows op. In 1958 kreeg Como een Grammy Award voor zijn hit ‘Catch a falling star’.

Het 46e Eurovisie Songfestival trok zaterdagavond op Nederland 2 gemiddeld drie miljoen kijkers. Drie miljoen is al elf jaar het gemiddelde aantal kijkers voor het Europese evenement. Naar het begin keken 2,8 miljoen mensen, om 23.45 uur 3,6 miljoen. De waardering was een 6,6. Het marktaandeel van de uitzending op Nederland 2 lag op 56 procent. Estland heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen. De zangers Tanel en Dave Benton, een Nederlander van de Antillen, kregen zaterdagavond in het Deense Kopenhagen de meeste punten in de Europese zangwedstrijd.

Denemarken werd tweede en Griekenland derde. De overwinning heeft een Nederlands kleurtje. De 50-jarige Dave Benton komt uit Aruba en heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij werkte jarenlang in het Nederlandse schnabbelcircuit maar verhuisde na zijn huwelijk met een Estlandse. De Nederlandse deelneemster Michelle eindigde met het liedje Out on my own op de achttiende plaats. Omdat alleen de eerste vijftien volgend jaar ook mogen deelnemen, zal Nederland in 2002 niet vertegenwoordigd zijn op het Eurovisie Songfestival.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

De site “Onedayfly”, van de gelijknamige protest-single van het “Kopspijkers”-heerschap, werd donderdagavond gekraakt. Kort daarna, in de nacht van donderdag op vrijdag, werd de site voor de tweede keer onder vuur genomen. Ze werd vervangen door een tekst van ‘OpenBSE’, verwijzend naar de gekkekoeienziekte. OpenBSE is tevens een verwijzing naar OpenBSD, een Unix-besturingssysteem. In de loop van vrijdagochtend was de mededeling van de hackers verdwenen en verscheen er 403-foutmelding. Op het moment van schrijven blijkt de site ‘under construction’

Het liedje One Day Fly, dat werd gemaakt door het cabaretteam van het VARA-programma Kopspijkers, komt de komende week binnen op nummer 1 in de Mega Top 100. De makers van Kopspijkers wilden met hun ‘Eendagsvlieg’ een statement maken tegen ‘het schandalige succes van dit soort rotzooi’, ( waarmee starmaker bedoelt wordt ) aldus presentator Jack Spijkerman. Het verkoopsucces is waarschijnlijk een direct gevolg van de populariteit van Kopspijkers. Wekelijks bekijken 1,6 miljoen mensen het programma. De opbrengst van de single gaat naar een goed doel.

Vanaf deze week zal www.dancenetfm.nl na Zuid Holland en Flevoland ook te horen zijn in Noord-Holland. System FM zal vanaf 01.00 tot 07.00 zes uur non-stop de programma’s gaan uitzenden. Met mixen van dj Dimitri , The Klubbheads, Mark van Dalen en dj Enrico zal de programmering van System FM nu iedere zaterdag van 18.00 tot 07.00 gevuld zijn met dance.

Tweede Kamerlid Van Bommel (SP) heeft donderdag bij telecomtoezichthouder OPTA een klacht ingediend over het opheffen van de gratis voicemaildienst door KPN. Vanaf vrijdag (vorige week) moeten de gebruikers minimaal tien cent per afgeluisterd bericht gaan betalen.

OPTA-voorzitter Jens Arnbak sluit niet uit dat KPN na 1 juli verlicht de prijs van een lokaal telefoongesprek moet verhogen. Die situatie doet zich voor als de maatregelen om de prijsklem (price-squeeze) uit de wereld te helpen, niet voldoende effect hebben. Onder prijsklem verstaat OPTA het geringe verschil tussen de in- en verkooptarieven van KPN.

Tomas Lieske heeft de Libris Literatuur Prijs 2001 gewonnen. Zondagavond maakte juryvoorzitter Winnie Sorgdrager bekend dat hij voor zijn roman Franklin de prijs krijgt, waar een bedrag van 100-duizend gulden aan is verbonden.

Bij zoekopdrachten naar MP3’s kan je de zoekmachines proberen, maar de antwoorden zijn niet erg accuraat meer. Sommige sites zijn niet 24 uur per dag open, en andere zijn gesloten met alle perikelen rond illegale MP3’s. Bij Lycos krijg je een extra hulpje. Daar wordt bij de zoekresultaten namelijk een oordeel meegegeven, gebaseerd op hoelang de sites open is. Hoe hoger het waardeoordeel, hoe meer kans dat je de MP3 daar gaat vinden die je zoekt.

Bezoekers van een dagbladsite zijn eerder geneigd een abonnement op die krant te nemen of hem los te gaan kopen, dan dat ze het blad de rug toekeren. Dat blijkt uit onderzoek onder achtduizend internetters in de VS. 5,6 Procent nam een abonnement, 14 procent kocht de krant vaker los, 3,1 procent zegde een abonnement op, 10 procent kocht minder kranten los. Extra voordeel: via internet worden jonge mensen bereikt.

Loop jij al een tijdje rond met een vraag over je huisdier, dan moet je vanavond zeker naar de website van ‘Alle dieren tellen mee’ van de Avro gaan. Daar vindt namelijk een chatsessie plaats met dierenarts Henk Lommers. De chat begint om 18.00 uur en duurt een uurtje. Dus voor gratis gezondheidsadvies voor je huisdier moet je hier zijn

In Cannes is het Internationale Filmfestival weer begonnen. Dit jaarlijkse festival trekt altijd veel aandacht omdat de grote sterren zelf aanwezig zijn tijdens de presentatie van hun films. Het festival heeft ook een eigen website. Je vindt hier een compleet overzicht van het programma, de films, acteurs en producers. Ook kun je beelden zien van het festival en de films en achtergrond informatie lezen.

Mobiele bellers in de grensstreek kunnen geconfronteerd worden met onverwachte torenhoge rekeningen. Het zwakke signaal van de Nederlandse telecomaanbieders is de oorzaak van het probleem. Regelmatig schakelen de telefoons over op de Duitse en Belgische netwerken, waardoor het hoge internationale tarief gaat gelden. Niet alleen wie zelf belt is de dupe, ook ontvangen telefoontjes worden duur betaald. Het probleem doet zich soms wel tot twintig kilometer landinwaarts voor. Nederlandse telecombedrijven onderkennen het probleem, maar kunnen er weinig aan doen.

KPN, minderheidsaandeelhouder in Digitenne, wil op termijn via een radiofrequentie digitale televisie gaan aanbieden. Digitenne is een consortium dat binnenkort meebiedt op één van de te veilen radiofrequenties. Twee jaar na de restyling van het muziekformat van Noordzee FM volgt nu de aanpassing ‘aan de buitenkant’. De restyling moet het marktaandeel van de zender opkrikken van 5 naar 6 procent.

Het Commissariaat besluit de Stichting Omroep Limburg een bestuurlijke boete op te leggen van in totaal ƒ 4.000,- wegens overtreding van artikel 52b, eerste lid, van de Mediawet.

Tevens is besloten de Nederlandse Omroep Stichting (NOS, KPN Eredivisie) een bestuurlijke boete op te leggen van ƒ 30.000,- wegens overtreding van artikel 52, eerste lid, van de Mediawet.

Tevens is besloten de Nederlandse Omroep Stichting (NOS, VFB Stuttgart – Feyenoord) een bestuurlijke boete op te leggen van ƒ 40.000,- wegens overtreding van artikel 41a, eerste lid, onderdeel d, van de Mediawet.

Tevens is besloten de Stichting Omrop Fryslân een bestuurlijke boete op te leggen van in totaal ƒ 11.500,- wegens overtreding van artikel 1, tweede lid, onder b, van het Mediabesluit, juncto artikel 41, derde lid, van de Mediawet, juncto artikel 43b, eerste lid, van de Mediawet, artikel 52, tweede lid, van de Mediawet en artikel 52b, tweede lid, van de Mediawet.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.