Zoek
Sluit dit zoekvak.

CNN mag toch in Iran blijven werken

De Amerikaanse nieuwszender CNN mag toch in Iran blijven werken. Dat heeft de Iraanse televisie dinsdag gemeld. Maandag werd CNN de wacht aangezegd vanwege een cruciale fout in een vertaling van uitlatingen van president Mahmoud Ahmadinejad. Die zei afgelopen zaterdag op een persconferentie dat Iran het recht heeft kernonderzoek te bedrijven en ,,kerntechnologie” te bezitten. CNN had hier ,,kernwapens” van gemaakt. De fout werd later in een uitzending erkend en rechtgezet.

Ahmadinejad heeft opdracht gegeven het verbod in te trekken omdat CNN zich voor de vertaalfout heeft verontschuldigd, aldus de televisie.

Iraanse hardliners zagen in de verkeerde vertaling een opzettelijke poging Iran zwart te maken op een cruciaal moment in de onderhandelingen over zijn omstreden atoomprogramma. In de pers bleven zij tegen CNN ageren. De kans dat CNN Ahmadinejads woorden per ongeluk heeft verdraaid is ,,zo goed als nul”, zei Hossein Shariatmadari, een prominente hardliner, in de krant Kayhan. En de krant Jomhuri-e-Islami noemde CNN-correspondente Christiane Amanpur een ,, beruchte CIA- en Mossad-agent” die uit Iran moet worden verbannen.

Ahmadinejad benadrukte in een brief aan minister van cultuur Mohammed Hossein Saffar Harandi echter dat CNN zich heeft verontschuldigd voor de fout en daarom zijn werk in Iran moet kunnen hervatten.

In zijn verontschuldiging zei CNN maandag dat het de Iraanse president in de mond had gelegd dat Iran recht heeft kernwapens te ontwikkelen. ,,Wat hij feitelijk zei was dat Iran recht heeft op kernenergie. En hij voegde er aan toe dat een land dat beschaving kent geen kernwapens nodig heeft en dat ‘ons land ze niet nodig heeft’.”

Een woordvoerder van het ministerie van cultuur bevestigde dat het verbod met onmiddellijke ingang is opgeheven. [Novum/Radio.NL]