Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Invallen bij radicale radiozenders in Pakistan

Drie Pakistaanse radiostations zijn vrijdag door het leger gesloten omdat ze een toespraak uitzonden van de radicale geestelijke Maulana Fazlullah. Bij de radiozenders, die zonder vergunning uitzonden vanuit de Swatvallei, zijn munitie, wapens en opruiende literatuur in beslag genomen. Hun zendapparatuur is ontmanteld.

Fazlullah en zijn zesduizend gewapende aanhangers wisten vorig jaar een groot deel van de Swatvallei te bezetten, waar zij een op de Taliban geënte vorm van de islam wilden invoeren. Het leger zegt het gebied inmiddels weer onder controle te hebben, maar Fazlullah zelf is nog voortvluchtig. De donderdag uitgezonden toespraak was waarschijnlijk eerder opgenomen.

In het noordwesten van Afghanistan raakten vrijdag acht mensen gewond toen een groep sjiitische moslims die het Perzische nieuwjaar vierden met raketten werd bestookt. Bij een vuurgevecht tussen soennieten en sjiieten dat daarna uitbrak vielen geen gewonden, zei de burgemeester van de plaats Hangu. Sektarisch geweld eist in Pakistan jaarlijks honderden levens. [Novum/Radio.NL]