Search
Close this search box.

Het Radio.NL maandoverzicht van augustus 2010

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle maandoverzichten als jaaroverzicht herhaald worden. Vandaag kijken we terug naar augustus 2010 met Actie 555, de terugkomst van Robert Jensen, kort nieuws en de luistercijfers.

Radiostations werken samen voor Pakistan

Geen Radio 555, maar wel Actie 555 op Radio 2, 3FM, Radio 538, Q-music, Sky Radio, Veronica, Radio 4, Radio 5, Radio 6, BNR, 100%NL en Radio 10 Gold. Dit hield in dat op al die stations veel aan de overstroming in Pakistan gegeven werd, en dat luisteraars op alle stations werden opgeroepen om geld te geven via het telefoonnummer van Radio 2. ‘s Avonds was er een soortgelijke actie in veel programma’s op Nederland 2 en 3, RTL en SBS 6. Uiteindelijk werd er zo’n tien miljoen euro opgehaald. De regering deed daar nog een dikke acht miljoen bij.

Robert Jensen terug bij Radio Veronica in de morgen

Robert Jensen is weer terug op de radio. Hij neemt als zoveelste ochtendjock van Veronica in korte tijd en neemt het stokje over van Rick van Velthuysen. Jensen had uiteraard een grote bek over het aangaan van de concurrentie. Grappen over de dikte van Jensen’s contract deden al snel de ronde, evenals de constatering dat Jensen erg veel van tevoren opneemt. Slechts een paar uur per week is live. Ferry Maat stopt bij Radio Veronica. Maat kan zich niet vinden in de steeds moderner wordende muziek op de zender. Hij zou graag doorgaan op een andere zender waar hij wel 80s en 90s hits kan draaien.

Q-music wordt 5

Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Q-music presenteerde de DJ’s hun programma’s vanuit Parijs, Barcelona, Stockholm, Miami en Londen. 50 gelukkig luisteraars konden mee en mochten een weekje blijven. Jeroen van Inkel meldde trots vanuit Miami dat hij zijn hele leven ervan gedroomd had om ooit vanuit een Amerikaanse studio uit te zenden, maar dat hij zichzelf er op betrapte dat hij zich verontschuldigde tegenover de luisteraars dat de Q-studio in Amsterdam mooier was.

Transfertombola

– Wouter van der Goes nam de ochtendshow op Q-music waar tijdens Ruud de Wild’s vakantie.
– Antoine Bodar gaat de zondagochtend vullen op Radio 4 voor de KRO met Ziel en Zaligheid.
– Tineke Verburg gaat bij de TROS op Radio 1 een bedrijfsprogramma presenteren.
– Tineke de Nooij gaat voor MAX de TinekeShow maken op Radio 5.
– Alfred van de Wegen gaat op Radio 2 HalverWege presenteren voor de EO.
– Pieter Jan Hagens werd namens de AVRO een nieuwe presentator van Buitenhof.
– Pater Stefaan Lecleir werd programmadirecteur bij Radio Maria. Hij heeft daar voor toestemming gekregen van de Bisschop van Antwerpen.
– Clairie Polak werd een vaste presentator van Met het Oog op Morgen.

Buitenlands nieuws
Australië
– Hamish & Andy, het populairste radioduo ‘down under’, stoppen met hun dagelijkse middagshow op het Today FM netwerk. Beide heren blijven wel een wekelijkse show in het weekend presenteren.

Verenigde Staten
– De Amerikaanse conservatieve talkshowpresentatrice Laura Schlessinger, beter bekend als Dr. Laura, stopt eind dit jaar na 15 jaar met haar radioshow.
– Als het aan de Amerikaanse radio-industrie en muziekindustrie ligt, worden fabrikanten van mobieltjes in de toekomst verplicht om een FM-ontvanger in hun toestellen te bouwen. In ruil hiervoor willen de stations een vergoeding betalen voor het draaien van muziek.

Verenigd Koninkrijk
– Simon Bates gaat vanaf januari de dagelijkse ochtendshow op de oldieszender Smooth Radio presenteren.

België
– Ann van Elsen is voorlopig niet op MNM te horen. Ze heeft besloten om haar tv-carrière voorrang te geven. Dave Peters gaat solo door tijdens de avondspits.

Duitsland
– Sarah Neuburg is de nieuwe co-host van de ochtendshow op ffn in Nedersaksen.
– De Engelse legerzender BFBS Radio heeft twee sterke frequenties in West-Duitsland opgegeven. Deze zijn overgenomen door Deutschlandradio Kultur en Radio Bonn/Rhein-Sieg.

Kort nieuws

– De Arbeidsvitaminen verhuizen van 3fm naar Radio 5 omdat Gerard Ekdom de nieuwe lunchshow op 3FM gaat doen.
– Llink nam afscheid van het omroepbestel met een groot feest en een Top 100 van protestliederen.
– Coen en Sander presenteerden de Homo 100 vanaf de Gay Pride in Amsterdam.
– Sky Radio gaf een aantal strandconcerten in Scheveningen. 100%NL had een Guus Meeuwis dag.
– KINK werd 15 en vierde dat met een lijstje.
– Martijn Zuurveen, de side-kick van Ruud de Wild, is in Peru drie uur vastgebonden vastgehouden, beroofd en later in het oerwoud uit een auto gegooid en achtergelaten.
– Omdat Powned op vrijdagmiddag zendtijd krijgt, mag Paul Rabbering op zondagavond twee uur extra radio maken. Dat wordt het programma PS radio met Sofie van den Enk over liefde en relaties.
– De NTR komt op Radio 6 op maandag, dinsdag of woensdag van 23-01 met Radio 6live.
– Classic FM komt dankzij het succes van de wekelijkse Klassiek voor kids week voortaan iedere zaterdag en zondagmorgen met een programma voor kinderen. Correct me if I’m wrong, maar dit is volgens ons het enige kinderprogramma op de Nederlandse radio.
– Twee mannen zijn gearresteerd nadat ze in een zendmast in Werkendam geklommen waren om een piratenzender aan te brengen. Stoer.
– BNN gaat in de nieuwe programmering op Radio 1 de zaterdagnacht vullen met De overnachting, Lust, en Luuk Ikink.
– Bert Brussen, bekend van GeenStijl, moest zich melden op het politiebureau melden in verband met het retweeten van een bedreiging aan het adres van Geert Wilders. Gek genoeg werd de originele tweeter niet op het politiematje geroepen.
– Llink probeerde met een kort geding te voorkomen dat ze de eerst omroep ooit zouden worden die uit het publieke bestel gekieperd wordt. Het mocht niet baten.
– Ook de zendtijd van de moslimomroep werd ingetrokken wegens heibel in de directie. De directie is uiteraard verbijsterd.
– De Joodse omroep verschuift in het nieuwe seizoen van Radio 4 naar 5.
– De noodlijdende zender Het Gesprek heeft uitstel van betaling gekregen. De makers waren niet voorbereid op de hoge kosten van het onderhouden van een zender. Er waren kandidaten voor een doorstart, maar de zender ging wel op zwart.
– Hoppa, en weer een DJ die zijn rijbewijs kwijt raakt wegens 62 km/u te hard rijden. Gek genoeg kreeg Mental Theo zijn rijbewijs al na twee dagen terug.
– Peter R de Vries werd in Australië opgepakt toen hij een brief wilde overhandigen aan de man die verdacht wordt van een moord. De Vries werd later veroordeeld voor huisvredebreuk.
– Opmerkelijke record voor Caro Emerald. Zij heeft Michael Jackson’s Thriller verslagen door langer op #1 te staan in de album Top 100. Er worden nu echter wel veel minder albums verkocht dan in 1983.
– Connie Mus is overleden. De Midden-Oosten correspondent van RTL werd 59.
– Arnold Heertje gaat de strijd aan met SENA vanwege de spookfacturen die de SENA regelmatig verstuurd.
– De VARA, BNN en de VPRO praten over een fusering.
– Het CvdM doet onderzoek naar WNL dat de regels misschien overtreedt door de productie van haar programma’s uit te besteden aan de Telegraaf, terwijl de banden met de uitgever juist verbroken moesten worden.
– SBS 6 werd 15 en vierde dat door veel aandacht te geven aan de Stichting Opkikker die leuke dingen doet voor zieke kinderen.

Luistercijfers

Radio 6 op 19, Kink zakt van 17 naar 18, Arrow Jazz, Decibel, BNR, Arrow Rock, Classic, Radio 4 en SLAM  op 17 t/m 11. Radio 10 stijgt een plekje en komt gelijk met Radio 5 op 9. De rest van de lijst is ongewijzigd met 100%NL op 8, Veronica op 7, Q-music op 6, Radio 1 op 5, Sky Radio op 4, Radio 2 op 3, 3FM op 2 en Radio 538 bovenaan op 1.

Oude maandoverzichten

“Augustus? Wat moet ik met dat ouwe nieuws?”, denk je misschien. Nou, we hadden de zomermaandoverzichten even gemist vanwege grote computerproblemen hier in de Amerikaanse vleugel van het internationale Radio.NL studio- en redactiecomplex.

Vandaar dat we nu wat ouwe meuk publiceren, da’s handig want dan hebben we in december toch het hele lijstje compleet voor het jaaroverzicht. Helaas liggen de podcasts echter stil. We krijgen Castblaster namelijk niet aan de praat op onze nieuwe computer met Windows 7. Onze Samson CO1U wil ook al niet communiceren met Windows 7. En dat ondanks de mooie reclame over backwardscompabiliteit met XP.

Als je tips hebt, laat het ons alsjeblieft dan weten. Wij missen onze podcasts namelijk behoorlijk. Meel naar jasper@radiowereld.nl, podcast@radiowereld.nl of webmaster@radiowereld.nl. Alvast bedankt!

Podcast

Oude maandoverzichten zijn hier als podcast te downloaden. Werkt u oude link in iTunes niet meer sinds Radio.NL een nieuwe website heeft? Voeg dan de volgende url toe: radio.nl/podcast [Radiowereld.NL]