Baas Talpa Radio: Stoppen Evers aangrijpen voor vernieuwen 538

Talpa Radio gaat het stoppen van Edwin Evers in de ochtend aangrijpen om Radio 538 verder te vernieuwen. Dit zegt directeur Menno Koningsberger in een interview met NRC. “Het is belangrijk dat het station de kracht behoudt jonge mensen naar de radio te trekken.”

Momenteel is 538 een heel breed station. “Met de relatief oudere luisteraars van Evers doordeweeks in de ochtend en Dance Departement, een programma met de nieuwste dance-hits, op zaterdagavond”, aldus Koningsberger in NRC. “Dat zijn twee uitersten.”

Dat jongeren, gezien het feit dat het marktaandeel van 3FM de afgelopen jaren is ingestort, geen radio meer luisteren noemt de baas van Talpa Radio pertinent onzin. “Ze luisteren alleen niet meer naar 3FM.”

Volgens Koningsberger verschuilt de NPO zich achter het argument dat jongeren geen radio meer luisteren om zich niet druk meer te hoeven maken over 3FM.

Dat jongeren minder lang radio luisteren dan ouderen is volgens Koningsberger altijd al geweest. “Ze zijn meer bezig met eigen muziek. Maar daarna, als ze ouder worden: klik, dan gaat de radio weer aan.”

Wel erkent hij dat er door de komst van streamingdiensten meer concurrenten zijn bijgekomen. “Daardoor hebben alle traditionele aanbieders het moeilijk.”

Ook stelt Koningsberger dat de digitale distributie snel uitgebreid moet worden. Over vijf jaar zou 70% van het radioluisteren digitaal moeten zijn, tegenover 43% nu. “Via internet, smartphone, slimme speakers, DAB+. Zo evident als het nu is dat de luisteraar je met één druk op de autoradio weet te vinden, zo is het op de smartphone niet.”

Overigens noemt Koningsberger het besluit dat Evers gaat stoppen met de ochtend op Radio 538 geen verrassing: “Hij is helemaal niet klaar met de radio, maar het maken van een ochtendprogramma heeft zo’n enorme impact op je leven.” [Radio.NL/NRC]