Search
Close this search box.

RadioReuzen over zenderstemmen, donderdag in BertOp5

Ze zijn het visitekaartje van een radiozender. Waar vroeger de omroep(st)ers de luisteraars welkom heetten en de programma’s aankondigden zijn dat nu de zenderstemmen. Van sommigen ken je de naam, heel veel anderen herken je alleen aan hun stem en de manier waarop ze praten.

Naast de deejays / presentatoren, de muziek, de onderwerpen en de vormgeving zijn het de zenderstemmen die een station smoel geven. Bert Kranenbarg praat met drie zenderstemmen (Hans Hogendoorn, Eline la Croix en Bart van Gogh) over hun bijzondere vak.

‘BertOp5’ over zenderstemmen wordt donderdag 24 februari uitgezonden vanaf 16 uur op NPO Radio 5.

Hans Hogendoorn is de nestor, de senior. Bijna vijftig jaar lang kleurde zijn donkerbruine stem NPO Radio 1. Sinds januari 2022 is hij alleen nog in ‘Met Het Oog Op Morgen’ op NPO Radio 1 te horen. Hij begon bij zeezender Radio Noordzee en stelde zijn stem maar één keer ter beschikking aan een reclamespot…. voor brood.

Eline La Croix was vroeger deejay op 3FM, sprak toen toevallig een keer iets in en werd daardoor zenderstem voor 3FM. Later ook voor NPO Radio 2, NPO Radio 5 en Decibel. Op dit moment is ze te horen bij Sunlite, Classicnl en Radio Gelderland.

En Bart van Gogh werkt al zijn hele leven als vormgever: hij maakt jingles en tunes voor zenders en omroepen in binnen- en buitenland. Hij gebruikt ook zijn eigen stem als instrument: jarenlang was hij dé stem van Sky Radio. Nu is hij te horen als zenderstem van Radio West.

Foto: Bert Kranenbarg / NPO Radio 5

Moet je aangeboren talent hebben? Hoe gebruik je je stem? Zou iedere stem op elke zender kunnen werken? Hoe maak je sfeer met je stem? En wat is er leuk aan het inspreken van alleen maar heel korte tekstjes?  RadioReuzen heeft ook een podcast gemaakt over zenderstemmen in aflevering 36. [RadioWereld.NL]