Qmusic moet stoppen met uitzenden van danceprogramma’s (Update)

Qmusic moet binnen twee weken stoppen met het uitzenden van danceprogramma’s. Dat heeft de voorzieningenrechter dinsdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door festivalorganisator Q-Dance.

Foto: Qmusic

Het is Q-Dance een doorn in het oog dat Qmusic een groot deel van de zaterdagavond en -nacht vult met danceprogramma’s. Hiermee houdt het landelijke radiostation zich niet aan de gemaakte afspraken.

In 2005 troffen Qmusic en Q-Dance nog een schikking over deze kwestie. Q-Dance vond dat de naam Qmusic, toen nog met een streepje ertussen geschreven, teveel leek op die van de festivalorganisator. Overeengekomen was dat Qmusic en Q-dance naast elkaar kunnen bestaan zolang de radiozender geen dancemuziek actief zou gaan promoten.

Maar inmiddels vult Qmusic de zaterdagavond en -nacht geheel met programma’s van Armin van Buuren, Afrojack, Sunnery James en Ryan Marciano en Tomorrowland.

Qmusic stelde dat de afspraak niet geschonden is, omdat deze uitsluitend betrekking zou hebben op hardstyle, een stroming binnen dancemuziek. Daarnaast stelde het station dat beide merken al 17 jaar naast elkaar kunnen bestaan.

Afbakening
Maar de voorzieningenrechter zette een streep door de argumenten van Qmusic. In de afspraak tussen Qmusic en Q-Dance wordt over ‘dance’ gesproken en dat is volgens de rechter een duidelijke afbakening met andere hoofdstromingen in de muziek, zoals pop, rock en klassiek.

Daarnaast stelt de rechter dat Qmusic vrijwillig de overeenkomst met Q-Dance is aangegaan en daarom komt het station geen beroep toe op de uitingsvrijheid.

Dwangsom
Q-Dance hoeft daarom niet te dulden dat Qmusic doorgaat met haar danceprogramma’s totdat de bodemprocedure is afgerond. Binnen twee weken moet het radiostation stoppen met het uitzenden van de ‘WorldWide Club 20’ met Armin van Buuren, ‘A State of Trance’ met Armin van Buuren, ‘Jacked’ met Afrojack, ‘Sunnery & Ryan’ met Sunnery James en Ryan Marciano en ‘Beste van Tomorrowland One World Radio’. Voor elke overtreding moet Qmusic een dwangsom van 10.000 euro betalen.

Qmusic heeft inmiddels aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter. Wanneer de zaak behandeld wordt is echter nog onduidelijk. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.