Search
Close this search box.

Menno de Boer trof bij 3FM veel doelloze radiomakers met veel potentie

Menno de Boer trof bij NPO 3FM vooral veel radiomakers die een beetje doelloos waren. Dit zegt de zendermanager in de podcast ‘Dit Was De Radio’. “Ze wisten niet waar ze moesten beginnen voor het verbeteren van hun programma. Ze begrepen de zender niet helemaal. Een groep die wel wilde maar niet wist wat getuned moest worden, maar waar ik wel heel veel potentieel bij voelde.

Foto: NPO 3FM

Momenteel staat 3FM weer volop in de belangstelling. Volgende maand gaat het roer opnieuw om in de hoop om meer luisteraars te trekken. Er komt een nieuwe programmering met deels nieuwe deejays en een sterkere focus op muziek. “3FM is een beetje een ‘makelaar in misery’ geworden. Een bezorgde zender, met een niet al te duidelijk format, wat alle kanten opschoot. Makers die het station niet als één team droegen.

Om dat te verbeteren heeft De Boer een duidelijk stappenplan. “Allereerst de bandjescultuur in de muziek veel belangrijker maken, muziek hing er een beetje bij. Daarnaast moet positiviteit en het plezier in radio maken weer te horen zijn! Mensen die luisteren willen verstrooiing, en vanuit die positiviteit willen we het avontuur weer terug brengen.

Naam 3FM blijft
Ondanks alle geruchten gaat de naam 3FM niet verdwijnen. “Ik denk dat je anders te veel weg gooit. En je moet alle stickers opnieuw laten maken…”, aldus De Boer in Dit Was De Radio. Ook licht hij een tipje van de sluier op over de nieuwe pay-off van de zender: “We want more”. Daarnaast komt er een nieuw audiologo en nieuwe vormgeving op 12 september, als een groot deel van de nieuwe programmering ingaat.

De afgelopen maanden kregen diverse deejays te horen dat ze hun prominente tijdstip kwijtraken of dat er helemaal geen plek meer voor ze is. Een periode die vooral vermoeiend was volgens de zenderbaas. “Ik ben zo transparant mogelijk geweest en heb geprobeerd het met zoveel mogelijk zorg te doen, maar it ain’t pretty. We willen de weg omhoog vinden en dat gaat echt niet met een beetje masseren.

Toewijding
Het allerbelangrijkste wat 3FM nu nodig heeft is toewijding, aldus De Boer. “Brengt iemand de luisteraar écht iets waar zijn hartje sneller van gaat kloppen? Gaat een deejay er echt helemaal voor?” De vele namen waarmee De Boer uit de radiosector heeft gepraat, konden dat commitment niet altijd meebrengen. Ook de focus op jongeren wordt wat losgelaten. “De luisteraars worden niet jonger. Als je als 3FM een rol van betekenis wil spelen en in bereik wil groeien, zul je je niet moeten blindstaren op de jongeren.

De tone of voice van de zender moet ook anders. De Boer: “3FM was te bezorgd over morgen en wat er níet goed gaat in de wereld. Op 3FM was dat geluid overal te horen, deejays gingen elkaar daarin napraten. Ik miste levenslust: ‘we gaan iets van deze dag maken!”, in plaats van ‘bestaan we morgen nog wel?’ Je kunt veel beter op zoek gaan naar oplossingen. We gaan meer variatie in geluiden horen.

Vlnr. Arjan Snijders, Menno de Boer, Harm Edens en Ron Vergouwen. Foto: Dit Was De Radio

Timing
Kort na het presenteren van de nieuwe programmering werd De Boer geconfronteerd met deejays die hun vertrek aankondigden terwijl ze een nieuwe plek in het schema hadden gekregen. Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende besloten naar Radio Veronica te gaan. “Ik vond het superjammer”, aldus De Boer. “Frank en Sander zijn hele talentvolle radiomakers en dat is ervaring dat we goed kunnen gebruiken in het jockteam.

Toch begrijpt hij de keuze wel. “Ik denk dat je als deejay een drivetime show kwijtraakt dan is dat als radiomaker een gigantisch verlies is. En ik snap ook wel dat je er tijd voor nodig hebt. Met de timing was ik niet blij. Maar ik heb liever bij 3FM nu een jock die gemotiveerd is, dan dat we de komende maanden steeds een gesprek hadden gehad over of je happy bent.

De Boer hoopt dat nog eind deze maand te kunnen zeggen wie daarvoor in de plaats worden opgesteld. “Het gaat om makers die ergens anders in de programmering stonden, maar misschien nu alsnog op zo’n plek terecht komen. Of makers van buiten. Nu er weer nieuwe plek is, blijkt dat er heel veel mensen gemotiveerd zijn om voor 3FM te werken. Ik zou het wel lekker vinden als we straks een programmering hebben, die twee jaar staat.” [RadioWereld.NL]

 

Eén reactie

  1. Er is een oplossing voor 3FM op 31 augustus om 18.00 uur de STEKKER eruit halen daarna op volle zee begraven.