Omroep West draait beslissing om te stoppen met teletekst terug

Veel omroepen investeren al lang niet meer in teletekst. Maar Omroep West blijft wel investeren in teletekst. De regionale publieke omroep maakte deze keuze naar aanleiding van reacties van gebruikers over het voornemen te stoppen met de Teletekstpagina’s achter het kanaal van TV West.

Foto: Omroep West

Enkele weken geleden maakte Omroep West via een bericht kenbaar te overwegen te stoppen met het beschikbaar maken van de Teletekstpagina’s achter het kanaal van TV West. Naar aanleiding van dit bericht namen gebruikers volgens de omroep direct actie om te laten weten het hier niet eens mee te zijn. Er kwamen ruim 1000 reacties binnen, die allemaal door Hoofdredacteur Henk Ruijl zijn gelezen.

Henk Ruijl: “Natuurlijk weet je dat er reacties gaan komen als je zoiets voornemens bent, maar dat het er zoveel waren had ik niet kunnen voorzien. Via mail, telefoon en post kwamen verhalen tot ons waaruit blijkt dat Teletekst voor vele mensen een belangrijke rol speelt in hun dagelijkse leven en bij anderen nog het enige venster blijkt op de wereld.

Het bereik van Teletekst was altijd onduidelijk. “Helaas is het technisch voor ons onmogelijk te meten hoe onze Teletekstpagina’s worden gelezen. Anders dan bij tv, radio en online, heb je als omroep geen idee in hoeverre het wordt gebruikt. Juist nu ga je er snel vanuit dat Teletekst niet meer relevant is, doordat web en app veel meer is ingeburgerd. Maar dat blijkt voor een grote groep mensen toch anders te zijn”, zegt Henk Ruijl.

Ouderenbond ANBO is positief over het besluit: “Wij vinden de beslissing van Omroep West om niet te stoppen met Teletekst een positieve ontwikkeling. Niet zozeer omdat het altijd slecht is als zaken verdwijnen, maar vooral omdat de omroep aan hun achterban heeft gevraagd wat ze er van vinden vóórdat de stekker eruit werd getrokken. En een groot deel van de achterban gaf aan Teletekst de gebruiken als primaire nieuwsbron. Twee jaar geleden bestond Teletekst 40 jaar, wie weet kunnen we in 2030 de 50e verjaardag vieren.” [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten