Zoek
Sluit dit zoekvak.

Andere interpretatie begrip nieuws zorgde voor te veel gesproken woord op Radio Veronica

Een andere interpretatie van het begrip nieuws zorgde ervoor dat Radio Veronica teveel gesproken woord uitzond en daardoor het verplichte percentage van 85% aan muziek niet haalde. Dit blijkt uit een document dat openbaar is geworden middels een WOO-verzoek.

Radio Veronica zendt uit op FM via een zogenaamd geclausuleerd kavel (A2), waardoor er restricties zijn op wat de zender wel en niet mag uitzenden. Zo moet Radio Veronica volgens de vergunning tussen 7 en 19 uur 85% van de netto zendtijd (dus exclusief nieuws, weer, verkeer en reclame) vullen met muziek.

Maar volgens radiozender Kink hield Veronica zich niet aan de regels en diende daarom een handhavingsverzoek in bij Agentschap Telecom (AT), nu Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. De etherwaakhond besloot daarom eind 2021 de uitzendingen van Veronica tegen het licht te houden.

Controle gedurende drie dagen
Dat gebeurde gedurende drie dagen: maandag 22 november 2021, dinsdag 30 november 2021 en donderdag 2 december 2021.

Opmerkelijk genoeg besloot AT om 22 november te schrappen uit het onderzoek, omdat toen de Top 1000 Allertijden uit werd gezonden. Dat zou volgens de waakhond ‘niet representatief zijn voor de reguliere uitzendingen’.

Op 30 november draaide Veronica volgens AT 83,68% muziek tussen 7 en 19 uur. Twee dagen later lag het percentage op slechts 79,50%, ver onder het minimum van 85% dus.

Radio Veronica zelf is van mening dat het zich wel keurig aan de regels hield. Volgens de zender werd op 30 november 86,64% muziek gedraaid en op 2 december 85,37%. Op de dag die AT schrapte uit het onderzoek kwam de teller zelfs op 94,78% uit.

Nieuws is niet gelijk aan gepraat over actualiteit
Het verschil tussen de percentages van AT en Radio Veronica zelf zit ‘m in wat er meegeteld wordt als nieuws en wat niet. Veronica is van mening dat al het gesproken woord over de actualiteit, dus ook buiten de reguliere nieuwsbulletins om, meetelt als nieuws.

AT gaat hier echter niet in mee, omdat Veronica dan in theorie de hele dag nieuws, actualiteiten en informatie zou kunnen uitzenden zonder in overtreding te zijn. Dan zou zelfs BNR op het kavel van Veronica kunnen uitzenden. Agentschap verwijst hierbij naar de vraag en antwoord procedure die voorafgaand aan de frequentieverdeling in 2003 plaatsvond, waarin duidelijk is uitgelegd wat er onder nieuws wordt verstaan.

Last onder dwangsom
Om herhaling te voorkomen legde AT Radio Veronica in mei 2022 een last onder dwangsom op van 60.000 euro per overtreding per maand met een maximum van 300.000 euro. Deze last gold overigens maar tot 31 augustus 2022, de datum dat de vergunning van Veronica afliep.

Kink vindt de last onder dwangsom voor Veronica te laag en pleitte daarom voor een hoger bedrag. AT besloot hier echter geen gehoor aan te geven.

Opnieuw in de fout
Ondanks dat Veronica twee weken de tijd kreeg om het programma op orde te brengen en beterschap beloofde, ging het toch nog mis. Afgelopen zomer werd de zender opnieuw gecontroleerd en werd er wederom te weinig muziek uitgezonden, waarop AT de last onder dwangsom verbeurd wilde verklaren.

Het is overigens opmerkelijk dat AT het programma van Radio Veronica over meerdere dagen controleerde om conclusies te trekken. 100% NL kreeg in 2018 een last onder dwangsom opgelegd op basis van controle gedurende slechts één dag. [RadioWereld.NL]

4 reacties

 1. De slogan van Veronica is : We Love Music , dan vraag ik mij af waarom er zoveel ge-o.h. wordt. Vinden de dj’s zichzelf zo belangrijk, metname dat geteut met die sidekicks is zeer vervelend en vaak kinderachtig.

  1. Dan vallen alle andere radiozenders ook meteen af, omdat er bij Veronica het minst wordt ge-o.h.!!!!!!
   En ze draaien tenminste niet de hele dag dezelfde nummers/muziek!!! 🙏🏻
   Je moet alleen wel van het soort muziek houden die ze draaien bij Veronica ✌🏻

 2. Ik als luisteraar ben altijd zeer content met de muziek die bij Radio Veronica word gedraaid.

  Ik snap alleen niet dat Sander Lantinga in dienst is bij Radio Veronica… Afkomstig van 3fm en daarna 7 jaar met Koen Zwijnenberg de middagshow bij radio538….

  HBO opleiding op het gebied media resoluties… Hoort hij dan niet meer… Achter de schermen…

  Stalken is in Nederland niet toegestaan.. Npo2 is nu marktleider… Gaat hij nu met zijn neusje solliciteren bij Eddy Keur…. 🧠

  Ach… Gekke meid….

  Dikke… Stamp…

 3. Ik vraag mij nog steeds af waarom een muziek zender zoveel geklets toelaat horen dj’s zichzelf dan zo graag praten? Lijkt tegenwoordig wel mode die ego tripperij