Laatste landelijke publieke radiozender schrapt piepjes voor het nieuws

Met het omdopen van NPO Radio 4 in NPO Klassiek is er maandag definitief een einde gekomen aan de piepjes voor het nieuws op de landelijke publieke radio. Radio 4 was sinds 2020 nog de enige zender van de NPO waarop het precisietijdssein nog voor het nieuws te horen was.

Foto: RadioWereld.NL

Op NPO Klassiek zijn de drie piepjes nu, net als bij de andere stations, vervangen door een jingle met daarin de naam van de radiozender.

Sinds eind jaren ’40 waren er piepjes voor de nieuwsbulletins op de publieke radiozenders te horen. Jarenlang waren dit er zes, maar eind jaren ’80 werden vervangen door twee korte en één lange.

In 2001 verdwenen de piepjes voor het eerst van de publieke radio. De NPO had besloten om haar nieuwe audiologo (blokje-bolletje) voor de nieuwsbulletins te laten horen. Het audiologo werd, in tegenstelling tot de piepjes, door een technicus gestart waardoor het niet meer precies op tijd was.

Kritiek
Het gevolg was een storm van kritiek. Van lokale en regionale omroepen die het nieuws overnamen, downloaden van nieuws was toen nog niet gebruikelijk, tot aan duivenmelkers aan toe. Korte tijd later keerden de drie piepjes weer terug en geheel op tijd.

Later is nog een keer geprobeerd om de drie piepjes te laten verdwijnen. Maar waar deze op Radio 2 en 3FM voorgoed sneuvelden, keerden deze op Radio 1 terug. Tot oktober 2018 dan, want toen verdwenen ze ook van Radio 1.

In januari 2020 schrapte ook NPO Radio 5 de piepjes, waarna Radio 4 als enige overbleef. Maar ook hier is nu een einde aan gekomen.

Reden voor het schrappen van de pips zijn dat steeds meer Nederlanders digitaal naar de radio luisteren. Vooral via internet kan het radiosignaal tientallen seconden achterlopen op het ether- of kabelsignaal. [RadioWereld.NL]