Vierdelige tv-serie over de Watersnoodramp op NPO 2

De redactie van het geschiedenisprogramma Andere Tijden komt met een een nieuwe vierdelige documentaireserie naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp van 1953. De docu ‘Het water komt!‘ wordt uitgezonden op vrijdag 6, 13, 20 en 27 januari om 20.30 uur op NPO 2 en gepresenteerd door Winfried Baijens.

Foto: NTR

Het water komt!
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vindt een ramp van ongekende omvang plaats in Nederland. Door een zware storm in combinatie met springtij gebeurt het schijnbaar onmogelijke: de dijken breken door in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Grote delen van West-Nederland komen onder water te staan. Huizen spoelen weg, mensen en dieren verdrinken.

De Watersnoodramp van 1953 kost uiteindelijk 1836 mensen het leven en maakt vele duizenden dakloos. Het is ook een ramp die Nederland wakker schudt: hoe hebben we dit kunnen laten gebeuren? Was het te voorkomen geweest? Over één ding is iedereen het eens: er moet een groot plan komen om het land beter tegen het water te beschermen. En dat komt er ook. De Deltawerken worden gebouwd en zorgen voor een ommekeer in onze omgang met het water.

Foto: NTR

De NTR heeft naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp een vierdelige documentaireserie gemaakt onder de titel ‘Het water komt!’ Presentator is Winfried Baijens. De vier documentaires brengen met archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp. Maar hébben we wel voldoende geleerd? Winfried Baijens neemt ons mee terug in de tijd en mee vooruit in de toekomst.

In januari herdenkt ook de NOS de Watersnoodramp. Winfried Baijens, presentator van Het water komt!, is ook de presentator van de herdenking 70 jaar na de Watersnoodramp die de NOS op woensdag 1 februari op NPO 2 uitzendt. Van 30 januari t/m 6 februari presenteert Herman van der Zandt daarnaast op NPO 1 het dagelijkse NOS Watersnoodjournaal. [RadioWereld.NL]

Foto: NTR