Kamermeerderheid wil strengere eisen commercieel FM-kavel voor nieuws

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er bij de veiling strenge eisen komen voor het geclausuleerde FM-kavel voor nieuwsradio. VVD, D66, CDA pleiten voor een hoger verplicht percentage nieuws en informatie, zo blijkt uit Kamervragen over de definitieve veilingvoorwaarden die afgelopen donderdag naar de Kamer is gestuurd.

Foto: Pixabay

Bij de veiling van de landelijke FM-frequenties is nu voorgesteld dat op het nieuwskavel tussen 7 en 19 uur minstens 50% nieuws en informatie moet worden uitgezonden. Dat percentage is gelijk aan die in 2003 toen de frequenties voor het laatst verdeeld werden. Echter werden de frequenties toen verdeeld op basis van een vergelijkende toets met financieel bod, waarbij het geboden percentage nieuws leidend was. Het kavel ging destijds naar BNR die 75% nieuws bood.

Voor de komende veiling wil de overheid het minimale percentage aan nieuws op 50% laten staan, maar nu geldt dat het financiële bod maatgevend is. Partijen hoeven dus niet aan te geven hoeveel nieuws zij willen gaan uitzenden.

Muziek in plaats van nieuws?
BNR Nieuwsradio had eerder al gepleit voor een hoger aandeel nieuws. Door dit op slechts 50% te zetten zou een echte nieuwszender mogelijk verdwijnen, omdat de helft van de tijd muziek gedraaid kan worden. Een Kamermeerderheid wil dat nu voorkomen.

Zo wil het CDA de ‘unieke waarde van een echte nieuwszender behouden’ en denkt aan een verplicht percentage van 75 of 90%.

Ook de VVD benadrukt het doel van de clausuleringen, namelijk het bevorderen van de diversiteit van het radiolandschap.

BNR blij
BNR Hoofdredacteur Marc Adriani is blij met de mogelijke ophoging van het percentage: “Het is belangrijk dat er in Nederland een commerciële nieuwszender blijft. Het is een alternatief voor NPO Radio 1, een extra keuze is goed voor de luisteraars en ook voor de Nederlandse journalistiek.

Binnenkort maakt Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media de definitieve percentages bekend voor zowel het nieuwskavel als het Nederlandstalige muziekkavel. [RadioWereld.NL]