Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ierse publieke omroep staakt uitzendingen via de langegolf

De Ierse publieke omroep RTÉ stopt na 19 jaar met uitzenden op de langegolf. Op vrijdag 14 april verdwijnt RTÉ Radio 1 daarom van de frequentie 252 kHz, die in het verleden ook werd gebruikt door Atlantic 252.

Als reden voor de afschakeling noemt de RTÉ de hoge energiekosten van de zender. Jaarlijks liggen deze op een slordige 250.000 euro, maar door de hoge energieprijzen dreigen deze op te lopen naar vier ton. Daarnaast is de zendinstallatie aan vervanging toe. In 2019 werd er nog noodzakelijk onderhoud aan de installatie gepleegd om de levensduur te rekken.

Ook de aankondiging van de BBC om binnen enkele jaren de uitzendingen van Radio 4 via de langegolf te staken, heeft de RTÉ meegewogen in het besluit.

Met het besluit om de stekker uit de langegolf te trekken komt een er een einde aan bijna 10 jaar gesteggel over de afschakeling. Al in 2014 waren er plannen om de 252 uit te zetten, maar telkens waren er bezwaren waardoor de afschakeling keer op keer werd uitgesteld. In 2019 gebeurde dat opnieuw.

Een belangrijk bezwaar was dat de Ierse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk nog veelvuldig naar de langegolfuitzendingen van de omroep zou luisteren om binding te houden met hun thuisland. Maar inmiddels zijn er steeds meer alternatieven, zoals internet, digitale televisie en satelliet. In Ierland zelf is Radio 1 ook gewoon via FM te beluisteren. [RadioWereld.NL]