Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: BBC start voorlichtingscampagne over afschakeling langegolf Radio 4

De BBC is gestart met de eerste voorlichtingscampagne over de afschakeling van BBC Radio 4 op de langegolf. Ondanks dat er nog geen harde datum bekend is gemaakt, wijst de omroep tijdens de programma’s die alleen via de langegolf uitgezonden worden op alternatieven.

BBC Radio 4 is momenteel nog te beluisteren via 198 kHz, maar het einde nadert. Vorige jaar kondigde de omroep al aan naar een afschakeling te werken.

Er wordt steeds minder geluisterd via de langegolf. Daarnaast speelt mee dat de uit 1987 stammende de zender in Droitwich in het westen van Engeland aan vervanging toe is. Ook is deze zender geen eigendom van de BBC zelf, maar van zenderexploitant Arqiva. Momenteel wordt al uitgezonden met gereduceerd vermogen.

Voordat de zender helemaal uit kan, moest er eerst een oplossing gevonden worden voor de speciale programma’s die uitsluitend via de langegolf worden uitgezonden, zoals de scheepvaartberichten. Die worden in nu deels opgenomen in het programma dat ook landelijk op FM/DAB te beluisteren is, alsmede via het audioplatform BBC Sounds.

Voor Test Match Special, oftewel de cricketwedstrijden, kunnen luisteraars nu al terecht bij BBC Radio 5 Live Sports Extra op DAB en internet.

Sinds maandag zendt Radio 4 tijdens de speciale programma’s op de langegolf de boodschap uit dat deze programma’s in maart 2024 gestaakt worden en dat er alternatieven zijn om te kunnen blijven luisteren.

Verwacht wordt dan ook dat in het tweede kwartaal van volgend jaar de langegolfzender definitief het zwijgen wordt opgelegd. Ook gaan dan waarschijnlijk de zwakke steunfrequenties van Radio 4 op de middengolf uit.

Eerder maakte de BBC ook al bekend dat de middengolfzenders van BBC Radio 5 Live uiterlijk december 2027 uit gaan. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Jammer, ik luister er wel eens naar. De ontvangst is best goed. Zo wordt het stil op de lange golf en middengolf. Wat blijft er nog over? Spaanse en Algerijnse zenders.