Zoek
Sluit dit zoekvak.

Studio Brussel bestaat 40 jaar: zo klonk het eerste uur (audio)

Het is feest zaterdag in het gebouw van de Vlaamse publieke omroep VRT. Radiozender Studio Brussel bestaat namelijk precies 40 jaar. Gestart als lokale zender voor de hoofdstad groeide het station uit tot landelijke alternatieve jongerenzender.

Op 1 april 1983 om klokslag 7 uur ging Studio Brussel van start op 102.8 FM en AM 1512. Paul de Wyngaert had de eer allereerste programma te presenteren.

Het station moest een antwoord vormen op de vele vrije radio’s die in Brussel actief waren en luisteraars bij de radionetten van de toenmalige BRT wegkaapte. De frequentie 102.8 was dan ook niet toevallig gekozen, want die werd door vele vrije radio’s gebruikt.

Studio Brussel bracht dan ook “Alle informatie onderweg naar of in de hoofdstad.” Het programma werd dan ook gekenmerkt door veel muziek afgewisseld met nieuwsberichten over de hoofdstad en verkeersupdates.

Aanvankelijk zond Studio Brussel alleen tijdens de ochtend- en avondspits uit. De overige uren was BRT 2 te horen. Later werden ook de uren ertussen gevuld met eigen programma’s.

Rendez-vous
De allereerste plaat die gedraaid werd op Studio Brussel was ‘Rendez-vous’ van Pas de Deux. Saillant detail is dat dit helemaal niet gepland was. De originele playlist is het archief van de VRT geeft aan dat ‘Fun, fun, fun’ van The Beach Boys eigenlijk het eerste nummer had moeten zijn.

Op 1 april 1983 stond Vlaanderen op zijn kop omdat de BRT ‘Rendez-vous’ naar het Songfestival zou sturen”, zo weet De Wyngaert te herinneren. ”Iedereen had het over die onnozele jury die dat had beslist. Twee mensen van Studio Brussel zaten in die jury, waaronder ikzelf.

Van alle groepen vonden we dat Pas de Deux het meeste opviel. Daarom kozen we Rendez-vous als eerste nummer op Studio Brussel, iets van eigen kweek dat onrust veroorzaakte. Dat was Studio Brussel, vonden we.

Van ratjetoe naar alternatief
En dat imago heeft Studio Brussel nog wel een beetje. Al is de muziek toch flink anders dan in 1983, want naast Pas de Deux kwamen het eerste uur ook ‘Why’ van Carly Simon, ‘She means nothing to me’ van Cliff Richard en Phil Everly, ‘Up on the roof’ van The Drifters, ‘Pa’ van Doe Maar, ‘Should I do it’ van The Pointer Sisters en zelfs Urbanis voorbij. Een compilatie van het eerste uur is hieronder te beluisteren.

Sinds 1987 is het station in heel Vlaanderen te ontvangen en gemuteerd tot alternatieve (jongeren)zender van de omroep. En met succes, want vijf jaar geleden was Studio Brussel zelfs de twee zender van Vlaanderen. De laatste jaren heeft het station het lastig en is het marktaandeel flink teruggelopen. De laatste meting toonde Studio Brussel echter weer en krachtig herstel, maar desondanks is Studio Brussel momenteel pas de vijfde zender van Vlaanderen.

Ook in ons land heeft het station een vaste groep luisteraars. Studio is in het zuiden van Nederland in de ether via FM en DAB+ te ontvangen. Daarnaast is het radiostation hier via vrijwel alle kabelnetten en televisieproviders te ontvangen. [Radiowereld.NL]

Eén reactie

  1. Grappig , de opname van het begin is van AM!! Pas later wordt dan toch naar de FM overgeschakeld.
    Toen ik in 1989 in Brussel werkte luistede ik er vaak naar. In de ochtendspits wisten ze de verkeersinfo precies in de introos te plaatsen. Goede muziek!