Max zendt docu uit over cancelcultuur die voor BnnVara was bedoeld

Omroep Max zendt binnenkort een vierdelige documentaireserie over cancelcultuur uit. Die zou oorspronkelijk door BnnVara worden uitgezonden. Maar dat gaat niet door. De omroep heeft zich teruggetrokken omdat de omroep zelf ook onderwerp van gesprek is in de docu.

Foto: Omroep Max

In de docu gaan programmamakers / journalisten Fidan Ekiz en Kees Schaap in vier afleveringen van ‘De doe-het-zelf Dictatuur’ op zoek naar de relatie tussen de cancelcultuur en de toegenomen polarisatie.

De doe-het-zelf Dictatuur is vanaf donderdag (8 juni) in z’n geheel te zien op NPO Start. Wanneer de serie wordt uitgezonden op de lineaire televisie is op dit moment nog niet bekend.

De makers hebben ook Jan Slagter van Omroep Max benaderd en in overleg met BnnVara is besloten dat Omroep MAX de documentaireserie uitzendt. Jan Slagter: “Het is inmiddels wel duidelijk dat ik geen fan ben van de huidige woke- en cancelcultuur. Ik heb me daar regelmatig tegen uitgesproken, we slaan er wat mij betreft in door. Een verhaal heeft altijd meerdere kanten en het is belangrijk die te belichten.

Fidan en Kees schuwen in deze serie hun persoonlijke visie en ervaring niet en stellen maatschappelijke vraagstukken aan de kaak die te vaak onbesproken blijven. Dus toen BnnVara zich terugtrok en wij werden benaderd om op de rijdende trein van deze reeks te springen, hebben we dat gedaan. Nadrukkelijk in goed overleg met de directie van BnnVara.

De doe-het-zelf Dictatuur
In vier afleveringen van De doe-het-zelf Dictatuur gaan Fidan en Kees op zoek naar de relatie tussen de cancelcultuur en de toegenomen polarisatie. Waarom worden mensen met afwijkende meningen en afwijkend gedrag publiekelijk veroordeeld en uitgesloten? Wat gebeurt er met mensen die worden verstoten? Waarom worden mensen agressiever en radicaliseren ze? Waarom polariseert onze samenleving? Wat is de rol van social media? En hoe verlamt de angst voor uitsluiting onze politieke en culturele instituties? [RadioWereld.NL]

Update
BnnVara heeft een persbericht gereageerd op de publicatie rondom de nieuwe serie ‘De Doe Het Zelf Dictatuur’. Het was een coproductie van Episode One en BnnVara en zou bij BnnVara worden uitgezonden op NPO Start. In deze serie wordt de huidige cancelcultuur onder de loep genomen. Tijdens het maakproces heeft de regisseur van het programma, de eigenaar van Episode One, een grappig bedoeld kerstpakket naar de eindverantwoordelijke bij BnnVara gestuurd. In dit kerstpakket zat onder andere een doos chocozoenen met daarop een uitgeknipte blackface geplakt. Dat vond de ontvanger een onsmakelijke grap en dat heeft hij de regisseur in een gesprek laten weten.

De maker heeft deze grap en zijn interpretatie van de reactie vervolgens onderdeel van de serie gemaakt. De wijze waarop hij dit in de serie had verwerkt was echter eenzijdig en wij vonden het niet juist om dit gesprek onder cancelling te scharen. We wilden het op deze manier daarom niet onder onze eigen vlag uitzenden. Door de oneigenlijke manier waarop wij, in onze ogen, onderdeel werden gemaakt van deze serie werd het ingewikkeld om dit programma te beoordelen en in coproductie af te maken. Op verzoek van de maker hebben wij daarop de ruimte geboden om de serie bij een andere omroep onder te brengen. We zijn blij dat dat is gelukt bij omroep Max.