Ongehoord Nederland tekent bezwaar aan tegen derde NPO-sanctie

Ongehoord Nederland heeft geen gelijk gekregen van de rechter in hun bezwaar tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). In de brief verzocht de NPO om de intrekking van de erkenning van ON!.

ON! had bezwaar gemaakt op basis van de Algemene wet bestuursrecht, waarbij de raadsman van ON beweerden dat de brief een “schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan” was. De rechtbank was het hier echter niet mee eens en oordeelde dat de brief slechts een verzoek was en geen besluit.

Eind april diende de NPO het verzoek in bij de staatssecretaris, omdat ON! ondanks drie opgelegde sancties nog steeds onvoldoende bereidheid toonde om samen te werken binnen het publieke omroepbestel. In 2021 kreeg de omroep een aspirant-status onder voorwaarde dat ON! “dezelfde ideeën over journalistiek” zou delen als andere omroepen binnen het bestel, zoals bepaald door toenmalig mediaminister Arie Slob.

Staatssecretaris Uslu verwacht nog voor de zomer een definitief besluit te nemen over het verzoek van de NPO. Ze heeft al laten weten het besluit “ongemakkelijk” te vinden en heeft daarom advies ingewonnen bij de landsadvocaat, dit is iemand die het rijk adviseert of namens het rijk optreedt als raadsman.

Daarnaast heeft Ongehoord Nederland ook aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen de derde sanctie die door de NPO is opgelegd. Dit werd woensdag bekendgemaakt door Hakan Külcü, de advocaat van ON.

De laatste boete werd eind april 2023 opgelegd omdat ON! volgens de NPO aantoonbaar onjuiste informatie blijft verspreiden. In de journalistieke code van de NPO staat dat informatie betrouwbaar en gecheckt moet zijn.

Daarom kreeg de omroep al drie sancties, 84.098,19 euro en 56.065,45 euro en 131.885,18, in totaal 272.048,82 euro. Hiermee overtreedt ON! volgens de NPO de journalistieke code die geldt voor alle omroepen. ON! heeft eerder al laten weten de derde sanctie als “onterecht en vooringenomen” te beschouwen. [RadioWereld.NL]