BNR-hoofdredacteur Marc Adriani twijfelt aan representativiteit luisteronderzoek

BNR-hoofdredacteur Marc Adriani is niet blij met het nieuwe luisteronderzoek van het NMO. Dit vertelde hij in het radioprogramma ‘Big Five van Art Rooijakker. Adriani was te gast ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van BNR. Het is voor het eerst dat een radiobaas in het openbaar kritiek levert op de nieuwe meting.

Foto: William Rutten

We bereiken een half miljoen mensen per week en 5 miljoen downloads per maand via podcasting”, analyseert Adriani. “Maar we hebben ook een kwalitatief hele belangrijke luistergroep, we weten precies wie er luistert. Dat is een groep van zakelijke beslissers, mensen die het voor het zeggen hebben in een bedrijf, een eigen bedrijf hebben of baas zijn van een HR afdeling. Dat zijn mensen die betere beslissingen kunnen nemen en dan vinden ze BNR.”

Maar sinds er een nieuwe manier van luistercijfers meten is die groep luisteraars kleiner geworden. “Sinds januari is er een passieve manier van meten”, legt Adriani uit. “Dat betekent dat er op je mobiele telefoon een app zit en die luistert mee. Hoeveel mensen in Nederland denk je, die bijvoorbeeld CEO zijn, zeggen, ik ga die een app installeren om mee te luisteren wat ik de hele dag doe? Niet zo veel. En daarom is die app niet representatief. We zijn er over in gesprek met NMO. Die zeggen: Het is nog niet helemaal op orde. We zijn er hard mee aan de slag om dat te verbeteren.

In het radioprogramma ‘Big Five van Art Rooijakkers vertelde Adriani verder ook over de zijn werk als hoofdredacteur.  Tijdens dat gesprek kwamen daarnaast ook diverse onderwerpen voorbij zoals de etherfrequentie van BNR, zijn vertrek bij Talpa en de frequentieveiling. Hoe is het bieden verlopen en was er echt een situation room? En hij vertelt meer over de podcasts. BNR denkt er over om bepaalde podcasts achter een betaalmuur te zetten.[RadioWereld.NL]