Zoek
Sluit dit zoekvak.

Illegale radiozender uit de lucht gehaald door politie

Een illegale radiozender in de Achterhoek kan sinds maandag niet meer uitzenden. Handgas FM, zoals de piraat bekend staat, zag al zijn apparatuur in beslag genomen, inclusief een kostbare mast ter waarde van 25.000 euro.

Foto: Pixabay

Dit gebeurde slechts enkele dagen voor het geplande grote festival van de zender. Het piratenteam van Handgas FM had eerder dit jaar flink geïnvesteerd in een imposante mast, opgebouwd van een oude bouwkraan. Deze stond onlangs op een terrein in Toldijk, in voorbereiding op het aankomende festival. Het plan was om komend weekend alle festiviteiten in een groot gedeelte van Nederland uit te zenden op 97.00 Mhz.

Maar dat liep anders. Maandagmorgen verschenen de politie en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). In Nederland houdt de RDI toezicht op illegale radiozenders. De RDI heeft alles in beslag genomen terwijl er niet werd uitgezonden. Zowel de zendmast, de zender en de nodige apparatuur in een container is meegenomen met een waarde van vijfentwintigduizend euro. Er was niemand aanwezig, dus er is ook niemand aangehouden.

Opvallend genoeg verliep de inbeslagname zonder veel spektakel, zwaailichten of handboeien. “We hebben gewoon een kopje koffie met de politieagenten gedronken. Ze doen hun werk en kunnen er niks aan doen. We hebben gevraagd of ze niet alleen de zender of de antennes kunnen meenemen en de mast kunnen laten staan. Want voor het vervoeren van die mast heb je echt meerdere vrachtwagens nodig. Maar de officier van justitie was onverbiddelijk en wilde alles in beslag laten nemen“, legt de piraat tegen Omroep Gelderland uit. “Normaal gesproken betaal je een kleine boete en dat is het dan. Maar het lijkt een beetje alsof ze alle piraten in de Achterhoek willen waarschuwen.

Desondanks gaan de festiviteiten komend weekend door. Hoe en of ze zullen uitzenden, blijft voorlopig “beroepsgeheim“.

De piratenwereld kent mekaar goed. Iedereen wil ons helpen. We hebben een grote aanhang. Misschien kunnen we vanaf andere locatie uitzenden maar het moet wel leuk blijven. Niet dat de politie er aanstaande vrijdag weer staat. Maar zonder strijd geen overwinning“, besluit de piraat. [RadioWereld.NL]