Regionale publieke omroepen lanceren Kieskompas

De dertien regionale publieke omroepen hebben samen met Kieskompas hebben een stemhulp ontwikkeld per regio voor de Tweede Kamerverkiezingen. De stemhulp speelt naast landelijke onderwerpen ook per provincie in op thema’s die daar spelen. De regionale stellingen zijn opgesteld door journalisten van de regionale omroepen.

Foto: RadioWereld.NL

De journalisten van de regionale omroep hebben de verkiezingsprogramma’s bekeken en de standpunten van de politieke partijen vergeleken. Op basis daarvan zijn twee stellingen bedacht, waar de partijen antwoord op hebben gegeven. En die antwoorden zijn weer door Kieskompas gecheckt aan de hand van openbare bronnen en gevoerd beleid.

Mede door de opkomst van partijen als BBB en NSC zien we dat er veel meer aandacht voor de regio is dan bij vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tegelijkertijd wordt er in de campagnes weinig gesproken over regionale thema’s die burgers wel heel belangrijk vinden.

Doordat we regionale stellingen toe hebben gevoegd aan het Kieskompas, hebben de partijen zich daar toch over uit moeten spreken. Kiezers kunnen nu zelf zien hoe de politiek erover denkt en dit meenemen in hun keuze in het stemhokje op 22 november”, aldus de regionale publieke omroepen.

De regionale publieke omroep die hun medewerking verlenen zijn: Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Utrecht, Omroep Flevoland, NH, Omroep West, Rijnmond, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1. [RadioWereld.NL]