Radioprogramma Spiegelzaal stopt gedwongen na 30 jaar op NPO Klassiek

De publieke omroep wil per 1 januari 2024 stoppen met het radioprogramma ‘Spiegelzaal’ op NPO Klassiek. AvroTros laat weten niet blij te zijn met deze beslissing en zegt “ontstemd” te zijn over dit besluit, dat volgens AvroTros om financiële redenen is genomen. Radiozender NPO Klassiek ontkent dit.

Spiegelzaal, gepresenteerd door Hans van den Boom, is al dertig jaar het voorprogramma van ‘Het Zondagochtend Concert’. Dit wordt live vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam op NPO Klassiek uitgezonden.

Een jaar geleden is door de NPO, na afspraken met de vakbonden, besloten dat alle musici een financiële beloning moeten krijgen voor hun optredens“, aldus AvroTros-mediadirecteur Bart Barnas. “Het is wel erg wrang dat er nu gezegd wordt dat het programma hierdoor te duur is geworden, met als gevolg dat zowel de inkomsten als dit belangrijke podium voor klassiek talent in Nederland verdwijnen.

In plaats van ‘Spiegelzaal’ wordt vanaf 2024 het programma ‘Tussen Hemel en Aarde’ uitgezonden en meteen met een uur verlengd.

Luisteraars van de klassieke radiozender van de NPO zijn inmiddels een petitie gestart om het besluit terug te laten draaien door de NPO. Op dit moment is al 75% van het doel bereikt. De luisteraars willen 5000 handtekeningen ophalen en hebben er al ruim 3750.

Update
De NPO laat in een update weten dat het “een andere invulling van de zondagochtend wil op NPO Klassiek om beter aan te sluiten bij de voorkeuren van luisteraars voor dat tijdstip. Daarbij wordt in het nieuwe jaar het programma “Tussen Hemel en Aarde” van Kro-Ncrv met een uur verlengd, waarmee het van 9 tot 11 uur wordt geprogrammeerd. NPO Klassiek is de AvroTros en de makers van Spiegelzaal dankbaar voor hun jarenlange inzet en betrokkenheid.

Achter deze wijziging zit geen bezuiniging; er is en blijft volop ruimte voor livemuziek op de klassieke zender. Op NPO Klassiek klinkt dagelijks live muziek vanaf verschillende podia in ons land. Daarnaast wordt in alle programma’s aandacht besteed aan Nederlandse musici en de ontwikkelingen in het klassieke muziekleven. Bovendien zijn er regelmatig live optredens in de studio, organiseren we themaweken en bijzondere projecten waarin we (jonge) musici uitnodigen. Ook online zetten we ons in voor het Nederlandse muziekleven, door middel van podcasts en streams van concerten.

We blijven volop ruimte bieden aan talent in onze gehele programmering op NPO Klassiek. Denk bijvoorbeeld aan het AVROTROS Vrijdagconcert waar regelmatig jong toptalent te horen is, maar ook bij de Muziekfabriek op zaterdag, eveneens van AVROTROS, en in het doordeweekse programma Podium (NTR). NPO Klassiek deelt met luisteraars wat er speelt in de klassieke wereld en er is en blijft altijd ook ruimte voor jong talent.” [RadioWereld.NL]

3 reacties

  1. Ik heb begrepen dat overwogen wordt het radioprogramma Spiegelzaal op zondagmorgen binnenkort te stoppen. Ik verzoek u dit besluit te herzien. Wij luisteren er elke zondag met veel plezier naar. Het geeft goede informatie over klassieke muziek en uitvoerende musici.

  2. Met veel plezier en aandacht luisteren wij iedere zondag naar het zondagochtendconcert Spiegelzaal. .Jarenlang bezochten wij het concertgebouw voor concerten. Maar dat kan helaas niet meer. Bij het zondagochtendconcert voelen wij de sfeer van de zaal. Heerlijk en genieten van de prachtige muziek.
    Laat dit programma dus blijven. Het voorziet in een behoefte.