Vlaanderen: verdeelprocedure commercieel DAB+-netwerk 1 van start

De Vlaamse regering is gestart met de verdeelprocedure van het landelijke commerciële DAB+-netwerk op kanaal 11A in Vlaanderen, ook wel bekend als ‘DAB+ Vlaanderen 1’. De huidige vergunning van Norkring België verloopt op 21 juni 2024 en daarom is in het Belgisch Staatsblad een oproep geplaatst.

Foto: RadioWereld.NL

Het netwerk wordt, net als nu al het geval is, uitgegeven volgens het zogenaamde ‘operatormodel’, waarbij de vergunninghouder mag bepalen welke radiostations er op uitzenden, vergelijkbaar met het netwerk van MTVNL in Nederland.

Sinds juni 2009 is de vergunning in handen van Norkring, waarvan onlangs bekend werd dat deze van eigenaar wisselt. Momenteel zenden 13 radiostations uit op DAB+ Vlaanderen1, waaronder Qmusic, Joe, Nostalgie, Topradio, Willy, Joe 60s & 70s en Nostalgie. De landelijke FM-stations zijn verplicht om ook op DAB+ uit te zenden, maar garantie op een digitale plek in de ether hebben ze niet. Daarvoor zijn ze nu afhankelijk van de zenderexploitant die de vergunning in handen heeft.

Ander model in de planning
Minister Dalle van Media heeft plannen om het netwerk in de toekomst uit te gaan geven volgens het zogenaamde ‘omroepmodel’, waarbij de radiostations vergund worden en gezamenlijk de exploitatie moeten verzorgen. In Nederland gebeurt dit al met de landelijke netwerken op 9C en 11C, de bovenregionale netwerken en de lokale netwerken.

Voordeel hiervan is dat stations die een FM-vergunning krijgen en verplicht op DAB+ moeten uitzenden, met deze manier gegarandeerd ruimte op DAB+ hebben. De komende jaren wil Dalle de voorwaarden voor dit omroepmodel verder uitwerken.

Oude manier
Het netwerk wordt daarom nu, zoals eerder al aangekondigd, nog verdeeld middels het operator model via een beauty contest waarbij gekeken wordt naar onder meer kennis en ervaring, technisch plan, financiële gesteldheid en ontvangst. Ook wordt het netwerk voor slechts 3,5 jaar uitgegeven, waardoor deze op dezelfde datum eindigt als de huidige landelijke FM-vergunningen.

Partijen hebben tot en met 5 januari 2024 om een aanvraag in te dienen bij de Vlaamse Regulator voor de Media, waarna in maart meer duidelijk wordt over welke partij de vergunning krijgt.

Concurrentie moet wachten?
Doordat het DAB+-netwerk nu eerst voor slechts 3,5 jaar vergund wordt via het operatormodel, lijkt de weg vrij voor Norkring om deze in handen te houden. Een andere zenderexploitant zou eerst fors moeten investeren in de bouw van een nieuw netwerk, wat in slechts 3,5 jaar niet terug te verdienen valt.

Daarmee lijkt Norkring monopolie te houden als het om landelijke commerciële DAB+ gaat. In 2018 kreeg de zenderexploitant namelijk ook het tweede Vlaamse commerciële netwerk (kanaal 5A/5D) vergund. Dit netwerk is sinds februari 2019 in de lucht.

Voor dit netwerk waren destijds ook Broadcast Partners en TVV Sound in de race, maar zij werden afgetroefd door Norkring bij de vergelijkende toets. Nu lijken ze nog eens 3,5 jaar langer te moeten wachten op een nieuwe kans. Wel beheert Broadcast Partners sinds 2019 het DAB+-netwerk van de publieke omroep VRT. [RadioWereld.NL]