Zoek
Sluit dit zoekvak.

Adriaan van Dis gaat nieuw seizoen Zomergasten presenteren

Adriaan van Dis presenteert het nieuwe seizoen VPRO Zomergasten. De 77-jarige Van Dis volgt daarmee Theo Maassen op. Het interviewprogramma is te zien van 21 juli tot en met 25 augustus elke zondagavond live op NPO 2.

Foto: Still YouTube

Adriaan van Dis begon in 1983 als televisiepresentator bij de VPRO. En vanaf 1999 presenteerde Adriaan van Dis al eens vier seizoenen Zomergasten. Hij maakte vervolgens de reisseries ‘Van Dis in Afrika’ en ’Van Dis in Indonesië’.

Van Dis kijkt ernaar uit om een nieuw seizoen Zomergasten te maken: “Drie uur kopreizen met zes bijzondere Zomergasten. De problemen van de tijd verkennen en persoonlijke hartstochten in kaart brengen. Soms doorvragen en waar nodig ook de schaamte respecteren. Nuance is geboden, maar dat staat baldadigheid niet in de weg. In een tijd van snelle meningen en heftige standpunten verlang ik naar langzame televisie. Om de geest lenig te houden. Ik kan niet wachten.

In de jaren tachtig presenteerde Van Dis veelbekeken praatprogramma’s voor de VPRO. Hij publiceerde boeken die in vele talen vertaald en veelvuldig genomineerd zijn. Hij won onder meer de Libris Literatuurprijs, en ontving voor zijn gehele oeuvre in 2015 de Constantijn Huygens-prijs. In 2022 ontving Adriaan van Dis een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. Momenteel maakt Van Dis de podcast Van Dis Ongefilterd. [RadioWereld.NL]