Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Luistercijfers België: Radio 2 herstelt verder, opnieuw flinke tik voor Play Nostalgie

VRT Radio 2 blijft de grootste zender in Vlaanderen en herstelt verder van de zomerdip van vorig jaar. Play Nostalgie daarentegen maakte opnieuw een flinke duik naar beneden. Dit blijkt uit de nieuwe Belgische luistercijfers die woensdag zijn gepubliceerd. In Wallonië is Radio Contact terug aan kop.

Foto: RadioWereld.NL

Woensdag verschenen de luistercijfers over de eerste vier maanden van 2024. De nieuwe CIM RAM luistercijfers bevatten gegevens van de periode januari tot en met april.

Radio 2 blijft de grootste
In Vlaanderen blijft VRT Radio 2 veruit de populairste zender. Het station won 0,5%-punt marktaandeel en klimt met 25,2% verder uit de zomerdip van vorig jaar. Het marktaandeel ligt inmiddels zelfs hoger dan een jaar geleden.

Q en Joe
Qmusic zag het marktaandeel deze meting met 1,4%-punt dalen naar 12,8%. Bij de kerndoelgroep 18-44 jaar daalde het marktaandeel met 3,3%-punt naar 23,3%.

Zusterstation Joe verliest 0,2%-punt, maar blijft met 11,5% marktaandeel de derde zender van Vlaanderen.

Studio Brussel en Radio 1
Studio Brussel klimt met 0,2%-punt, waardoor de alternatieve zender van de VRT nu 8,9% marktaandeel scoort. Radio 1 ziet de winst van afgelopen najaar weer deels te verdampen. Met 8,4% marktaandeel doet de informatieve zender wel beter als een jaar geleden.

MNM herstelt daarentegen van de najaarsdip en noteert met 6,4% hetzelfde marktaandeel als een jaar geleden. Begin deze week werd bekend dat MNM een nieuwe ochtendshow krijgt.

Play Nostalgie verliest opnieuw fors
Play Nostalgie kent na een slechte zomer ook een slecht najaar, want het marktaandeel daalde met 0,9%-punt naar 3,0%. In een jaar tijd is het marktaandeel gehalveerd. Kersverse zendermanager Robin Vissenaekens, die over komt van Joe, rust nu de zware taak om de cijfers weer omhoog te krijgen.

Tekst gaat verder onder de tabel

Netwerk en digitaal
Niet alleen Play Nostalgie, maar ook zusterstation Nostalgie+, dat sinds vorig jaar in de grote steden op FM te ontvangen is, verloor. Het marktaandeel daalde met een half procentpunt naar 1,8%. Topradio steeg naar 1,6%.

Willy is met 2,1% marktaandeel de grootste digitale radiozender, gevolgd door Joe 60s & 70s met 1,5% en MNM Hits met 1,5%.

Wallonië
In het Franstalige gedeelte van België maakt Radio Contact een flinke sprong naar boven. Het marktaandeel steeg met 1,9%-punt naar 15,7%, waarmee het station niet alleen marktleider is, maar ook de beste cijfers in meer dan een jaar tijd noteert. Nostalgie verliest 0,6%-punt en sluit met 14,4% aan op plek twee.

VivaCité blijft de best beluisterde publieke zender in Wallonië en stijgt naar 13,0% marktaandeel. Zusterstation Classc21 doet eveneens goede zaken en wint 0,9%-punt marktaandeel. Bel RTL blijft vrijwel stabiel maar daalt wel een plekje, terwijl La Première eveneens vrijwel stabiel blijft en NRJ iets wint.

Nostalgie+ blijft in Wallonië de grootste digitale zender met 1,2% marktaandeel, gevolgd door Viva+ met 1,1%. [RadioWereld.NL]