Kink heeft de rechtszaak over de FM-vergunningen van Talpa en Mediahuis verloren. Volgens de rechter heeft Kink geen enkel concreet bewijs voor de beschuldigingen en daarom alle bezwaren verworpen. Hierdoor blijven Radio 538, Sky Radio, Radio 10, Radio Veronica en 100% NL op FM.

Volgens Kink is er tussen Talpa en Mediahuis ongeoorloofde verbondenheid middels het gezamenlijk reclameverkoopbedrijf OMS. En omdat Talpa de grootste aandeelhouder van OMS is meent Kink dat Talpa hierdoor het beleid van Mediahuis kan bepalen. Ook stelt Kink dat er tussen de twee partijen verboden afspraken zijn gemaakt over de veiling.
Geen concreet bewijs voor beschuldigingen
Maar zoals eerder al bleek toen de bezwaren van Kink grotendeels openbaar werden gemaakt na een WOO-verzoek, berusten de beschuldigingen van Kink voornamelijk op aannames en verdraaide feiten. Volgens de rechtbank is het enkel herhalen van stellingen over ongeoorloofde verbondenheid na uitgebreide en herhaalde toetsing door de minister en het Commissariaat voor de Media echter onvoldoende.
Ook bleek dat Kink tijdens de zitting geen concrete feiten, stukken of omstandigheden heeft waaruit blijkt dat Talpa en Mediahuis de regels overtreden. Volgens Kink zou dat nu juist blijken uit de vertrouwelijke stukken die een medewerker van de RDI per ongeluk rondstuurde, maar door de rechter niet gebruikt mochten worden. De rechter, die ook inzake in deze stukken heeft, concludeert echter dat ook uit deze stukken geen overtredingen blijken.
Wat de rechter eigenlijk in juridische taal geeft gezegd is: “Wat doen we hier Kink?”
Mediahuis Radio blij met uitspraak
Directeur Herbert Visser van Mediahuis Radio is blij met de uitspraak. “De afgelopen jaren is RadioCorp -en later ook Mediahuis Radio- door Kink geframed als een club die zich bezighoudt met gesjoemel en verboden afspraken met een ander radiobedrijf teneinde de regels rondom het maximumbezit aan FM-zenders te omzeilen. Dat ging zelfs zo ver dat vlak voor de veiling van de landelijke FM-frequenties twee jaar geleden Kink de RDI en de ACM verzocht om invallen te houden en onze laptops en telefoons in beslag te nemen want uit ons email- en whatsapp-verkeer zou wel blijken dat er allemaal illegale dingen gebeurden.”
“De werkelijkheid is heel anders”, vervolgt Visser tegenover RadioWereld.NL. “Op sommige gebieden mogen concurrenten met elkaar samenwerken; op andere vlakken mogen ze dat niet of tot op zekere hoogte. De RDI was tot in detail op de hoogte van de -geheel toegestane- mate van verbondenheid van RadioCorp met een andere marktpartij. En de email van Kink-directeur Jan Hoogesteijn aan de RDI waarin ie vroeg om invallen van de RDI en ACM bij RadioCorp werd dan ook beantwoord met de mededeling dat de Minister zelf wel bepaald hoe ie z’n onderzoeken naar verbondenheid vormgeeft.”
“In de rechtszaak waarvan we nu de uitspraak hebben zijn we geconfronteerd met een niet aflatende stroom door Kink zelfverzonnen conspiracy-theoriëen die ver af stonden van hoe het in werkelijkheid in elkaar stak. Maar dat alle beweringen van Kink totale onzin waren zag de toezichthouder ook en die reageerde vervolgens richting Kink met de woorden: ‘ongeoorloofde verbondenheid volgt uit de feiten en niet uit een optelsom van verdachtmakingen’. En nu is ook via de rechter gebleken dat de totale onzinbeweringen van Kink helemaal nergens op zijn gebaseerd.”
Kink-directeur Jan Hoogesteijn wil voorlopig geen inhoudelijke reactie geven. Tegenover het ANP stelt hij het vonnis inhoudelijk te bestuderen om daarna te besluiten of hoger beroep wordt ingesteld. Uit het vonnis blijkt ook dat Kink een aanvraag had gedaan voor kavels LCO5, LCO8 en LCO9, maar alleen geboden heeft op kavels LCO7 (nu Joe), LCO8 (nu Yoursafe Radio ) en LCO9 (nu 100% NL).
Aanvankelijk vocht Kink ook de FM-vergunning van Yoursafe Radio (Radio4All) aan, maar liet die zaak voortijdig vallen. [RadioWereld.NL]
Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties