Zoek
Sluit dit zoekvak.

Deense regering stopt met subsidie culturele radiozender op DAB+

De Deense regering heeft voor de tweede keer een bom geplaatst onder het voortbestaan van radiozender 24Syv (24Zeven). Na 2024 wordt de subsidie voor een commerciële culturele radiozender op DAB+ stopgezet. Ook de vergunning wordt dan niet meer uitgegeven, zo meldt het Deense Mediawatch.

De plannen zijn onderdeel van een nieuw media akkoord dat zeven Deense politieke partijen met elkaar sloten. Dat was letterlijk koehandel, waarbij vooral de sociaalliberale Det Radikale Venstre inzette op opheffing van het commerciële culturele radiostation en daarbij haar zin kreeg.

Volgens Zenia Stampe, parlementslid namens Det Radikale Venstre, was het gesubsidieerde radiokanaal niets meer dan een mislukte reddingspoging voor het oude Radio 24Syv.

Eerste leven op FM
Radio 24Syv was tot oktober 2019 in heel Denemarken te ontvangen op FM en DAB+. Het station had een nieuws- en talkformat. Omdat de Deense regering bij de nieuwe verdeelprocedure van het zogenaamde FM4-net besloot dat 70% van de redactie van de nieuwe vergunninghouder op minstens 110 kilometer buiten het centrum van Kopenhagen gehuisvest moest worden, besloot 24Syv-eigenaar Berlingske Media niet mee te doen aan de nieuwe verdeelprocedure. De vergunning ging daarom naar Radio4, de enige inschrijver.

Tweede leven digitaal
Maar Radio 24Syv kreeg een nieuwe kans, want de Deense regering wilde graag een nieuw digitaal cultuurkanaal. Daarvoor werd op DAB+ een plek gereserveerd en werd er jaarlijks een slordige 8 miljoen euro aan subsidie gereserveerd.

Bij de verdeelprocedure in 2019 werd radio 24Syv echter afgetroefd door Loud, een nieuw initiatief van een groep lokale omroepen.

Het lukte Loud na de start in april 2020 echter maar niet om luisteraars te trekken. Het marktaandeel bleef steken op 0,0%. Ook was er veel kritiek vanuit de Deense radio- en televisieraad over de inhoud. Daarom verkochten de lokale omroepen hun belang in Loud eind 2020 aan Berlingske Media, waarna in januari 2021 Loud werd omgedoopt tot 24Syv.

Overigens zijn ook de luistercijfers van 24Syv bijna onmeetbaar. Bij de 15+ cijfers heeft het station slechts 8000 luisteraars per week, met een marktaandeel van 0,0%. Inzoomend op 15-50 jaar, dan staan alle cijfers op 0. [RadioWereld.NL]